Najčešća pitanja

Ovde možete naći odgovore na neka od najčešćih pitanja pacijenata

Kompozitne ili keramičke fasete ?

Fasete predstavljaju tanak sloj materijala (keramike ili kompozita) koji prekriva vidljive površine zuba dajući lepši oblik i boju zubima.

Generalno, postoje dva opšte prihvaćena načina za izradu faseta: fasete od komozita ili fasete od keramike. Ukoliko su po Vašem mišljenju i mišljenju stomatologa fasete najbolje rešenje u Vašem slučaju i ukoliko imate indikacije za primenu faseta, odabir tipa faseta je na Vama! Obe vrste faseta Vam mogu dati lep osmijeh, mada razlika postoji.

Kompozitne fasete

Kod ovog tipa faseta je sve gotovo u jednom danu. U većini slučajeva neophodno je ukloniti veoma malo zubne supstance, a zatim se nanosi sloj po sloj komozita koji se zatim modeluje direktno u ustima pacijenta, prosvjetljava i polira. Cela procedura traje sve dok pacijent ne bude u potpunosti zadovoljan izgledom svojih zuba, a to obično traje oko sat vremena, do 2 sata, zavisno od početnog stanja i broja zuba koji se presvlače fasetama.

Ovaj tip faseta je indikovan kod diskoloracija (promene boje zuba), malih rotacija prednjih zuba i dijastema (razmaka između prednjih zuba). Najveća mana im je što vremenom mogu malo da promene boju. Velika prednost, sa druge strane je višestruko niža cena od keramičkih faseta.

Keramičke fasete

Ovaj tip faseta zahtjeva obimnije brušenje zuba i pripremu u odnosu na kompozitne fasete. Izrada traje nekoliko dana. Na prvoj poseti stomatologu se vrši priprema, brušenje i uzimanje otiska zuba, pa se izrada nastavlja u zubnoj tehnici. Pored bezmetalnih kruna, ove fasete predstavljaju najlepši vid restauracije zuba.

U odnosu na kompozitne fasete vek trajanja im je značajno duži. Mnogo su postojanije i vremenom uopšte ne menjaju boju. Takođe, svetlost se prelama gotovo isto kao kroz gleđ zuba i kroz fasetu, pa je estetski neuporedivo (proporcialno ceni) lepša.

Generalni zaključak

Bilo da se odlučite za kompozitne fasete ili keramičke jedno je sigurno: odričete se grickanja čvrstih predmeta, oraha i lešnika. Ovo nije dozvoljeno raditi sa fasetama, jer postoji velika verovatnoća da se pod tako velikom silom faseta odlepi (naravno, može se vratiti, ali...). Takođe kombinacija istovremeno toplo i hladno (npr. vruća kafa – hladan sok) ne prija, jer temperaturni stres ne odgovara ni jednom materijalu.

Za sva dodatna pitanja nas slobodno kontaktirajte telefonom, preko vibera ili online čata na dnu ove strane. Rado ćemo Vam odgovore na sva pitanja i eventualne nedoumice koje imate.

Kompozitne fasete pre i posle
preposle

Još na sajtu...

  • www.dentalspa.co.rs
  • www.dentalspa.co.rs
  • www.dentalspa.co.rs

Kao i klasične parcijalne proteze, metalne skeletirane – vizil proteze, nadoknađuju gubitak većeg broja zuba. To je naprednija, čvršća i manje glomazna varijanta parcijalnih proteza