Protetika

~ Dental SPA centar je jedna od ord ~inacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

Keramičke fasete

Porcelanske fasete su protetski rad pomoću koga je moguće nadoknaditi deo zuba, prekriti i zaštititi površinu zuba, a na taj načn i ispraviti (neznatno) krivo postavljene zube. Porcelanske fasete su tanke ljuspice od porcelana koje oblažu prednju stranu zuba i poboljšavaju izgled zuba.

1.Šta su keramičke fasete?

One se rutinski koriste kao način da se isprave boja i oblik pojedinih zuba, kao i manje nepravilnsti u rasporedu zuba. Isto tako, one se koriste kod zuba sa velikim brojem plombi i za maskiranje devitalizovanih ili čak polomljenih zuba. Pogodne su za primenu u situacijama kada se zele izbeći opsežna brušenja zuba.Keramičke fasete daju priodan izgled zubima.pinceta drzi zubnu fasetu

2. Zasto su  keramičke fasete estetski bolje od metalo-keramičkih navlaka?

Sam zub je pokriven sojem gleđi, a ispod nje je tvrdo zubno tkivo koje se zove dentin. Jedna od glavnih osobina gledji je providnost. To znači da se svetlost ne reflektuje kad padne na površinu gledji, već prolazi kroz nju. Kada jednom prođe kroz punu debljinu gledji, svetlost se reflektuje o neprovidni sloj koji se nalazi ispod, tako da je ono što se u stvari vidi na zubu dentin, malo optički modifikovan primesama gleđi. Prirodni sjaj zub dobja zahvaljujući ovoj osobini providnosti gleđi. 

na jagodici jednog prsta je faseta, a zarad podedjenja na susednom prstu je kontaktno socivo za ociU stomatologiji su do nedavno za nadoknadu zubnog tkiva korišćeni samo poluprovini materijali. To je značilo da je najveći deo svetlosti koja pada na zub reflektuje o spoljašnju, "veštačku" površinu zuba. Kako su keramičke fasete staklaste po prirodi, one imaju izuzetna estetska svojstva. Kada se ona veže za zub, približno imitira gleđ i daje vrhunski estetski efekat. Svetlost koja pada na površinu fasete, prolazi kroz nju, kao što bi prošla kroz zubnu gledj, reflektuje se o sloj cementa, kao što bi se to desilo u slučaju prirodnog zuba. Providnost keramike je kjučni faktor u postizanju prirodnog efekta. 

3.šta su dodatne dobre osobine, osim prirodnog izgleda?

Fasete su otporne na prebojavanje, što je naročito važno za ljude koji puše, piju dosta kafe ili konzumiraju dosta crnog vina.

4. Kako izgleda postupak postavljanja faseta? 

Postupak postavljanja keramičke fasete čine sledeci koraci: (1) brušenje zuba, (2) izlivanje keramičkih delova zuba na osnovu uzetog otiska, (3) postavljanje keramičkih navlaka. Postupak je ilustrovan na slici ispod.

  
 priprema zuba za fasete, slika pre postavljanja fasetaprimer zuba nakon postavljanja zubnih faseta 

5. Primer postavljenih faseta (pre postavljanja i posle)

  • Click to enlarge image _veneer-ba.jpg
  • Click to enlarge image cosmetic_before_after.jpg
  • Click to enlarge image little-rock-dental-veneers-01.jpg
  • Click to enlarge image lumineer-before-after.jpg
  • Click to enlarge image veneers.jpg
  •  


Pročitajte još i ...

  • www.dentalspa.co.rs
  • www.dentalspa.co.rs

Krunice i mostovi su zubne nadoknade koje se "lepe" za zube i pacijent ih ne može samostalno skinuti. Krunice se rade u slučajevima kada je

Još na sajtu...