• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Najčešća pitanja

Ovde možete naći odgovore na neka od najčešćih pitanja pacijenata

Fasete za zube - Keramičke fasete ili kompozitne fasete?

Moguća je izrada dve vrste faseta: kompozitne fasete i keramičke fasete. Fasete za zube mogu biti komozitne keramicke. Raulikuje se postupak izrade, materijali, način izrade, trajnost, ali i cena. Kako se odlučiti?

https://youtu.be/9S4pfupsLQA

Šta je u stvari faseta?

Faseta je tanak sloj materijala, keramike ili kompozita, koji prekriva vidljive površine zuba dajući lepši oblik i boju zubima. Ukoliko su po Vašem mišljenju i mišljenju stomatologa fasete najbolje rešenje u Vašem slučaju i ukoliko imate indikacije za primenu faseta, odabir tipa faseta je na Vama! Obe vrste faseta Vam mogu dati lep osmeh, mada razlika postoji.

Kompozitne fasete za zube

Ovaj tip izrađuje se u ordinaciji i sve je gotovo u jednom danu. U većini slučajeva neophodno je ukloniti veoma malo zubne supstance, a zatim se nanosi sloj po sloj kompozita koji se zatim modeluje direktno u ustima pacijenta, prosvjetljava i polira. Cela procedura traje sve dok pacijent ne bude u potpunosti zadovoljan izgledom svojih zuba, a to obično traje oko sat vremena, do 2 sata, zavisno od početnog stanja i broja zuba koji se presvlače fasetama.

Iskustva za ove fasete za zube su takva da je indikovan kod diskoloracija (promene boje zuba), malih rotacija prednjih zuba i dijastema (razmaka između prednjih zuba). Najveća mana im je što vremenom mogu malo da promene boju. Velika prednost, sa druge strane je višestruko niža cena fasete od keramičkih faseta.

Keramičke fasete

Keramičke fasete zahtevaju nešto veće brušenje zuba i pripremu u odnosu na kompozitne fasete. Izrada traje nekoliko dana. Na prvoj poseti stomatologu se vrši priprema, brušenje i uzimanje otiska zuba, pa se izrada nastavlja u zubnoj tehnici. Pored bezmetalnih kruna, ove fasete predstavljaju najlepši vid restauracije zuba.

U odnosu na kompozitne fasete za zube vek trajanja im je značajno duži. Mnogo su postojanije i vremenom uopšte ne menjaju boju. Takođe, svetlost se prelama gotovo isto kao kroz gleđ zuba i kroz fasetu, pa je estetski neuporedivo (proporcialno ceni) lepša.

Generalni zaključak

Bilo da se odlučite za kompozitne fasete ili keramičke jedno je sigurno: odričete se grickanja prednjim zubima, otkidanja hrane (mesa), i sl. Ovo nije dozvoljeno raditi sa fasetama, jer postoji velika verovatnoća da se pod tako velikom silom faseta odlepi (naravno, može se vratiti, ali...). Takođe kombinacija istovremeno toplo i hladno (npr. vruća kafa – hladan sok) ne prija, jer temperaturni stres ne odgovara ni jednom materijalu.

Ukoliko vas interesuje cena, pogledajte sekciju fasete za zube cena nis u našem cenovniku na sajtu. Ovo može biti bitan faktor za odluku, jer se cena za pomenute tipove razlikuje i više od 5 puta! 

Za sva dodatna pitanja nas slobodno kontaktirajte telefonom, preko vibera ili online čata na dnu ove strane. Rado ćemo Vam odgovore na sva pitanja i eventualne nedoumice koje imate.

Kompozitne fasete pre i posle
fasete fasete za zube
pre posle

Još na sajtu...

  • Beljenje zuba

Beljenje zuba moguće je uraditi LED lampom ili LASEROM u ordinaciji, ili izraditi set za kućno beljenje zuba. Zube stomatolog prethodno čisti i priprema okolnih