• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Stomatološki laser

~ Ordinacija Dental Spa centar prati svetske trendove i u svoju parksu je uključila i primenu diodnog lasera najnovije generacije EPIC 10, američkog brenda Biolase ~

najbolji zubar

Primena dental lasera

Laserska popravka zuba je budućnost stomatologije. Međutim laser u stomatologiji se još uvek vrlo retko sreće u ordinacijama zbog izuzetno visoke cene opreme. Dental SPA centar Niš je ordinacija koja je još 2012. godine kao prva u regionu uvela laser za meka tkiva i hirurgiju, a 2022. takođe prva (i za sada jedina) južno od Beograda koja koristi najnoviji laser za tvrda tkiva Waterlase iPlus kojim je relativno brzo moguće otvoriti i zubnu gleđ.

Laserska tehnologija je poslednjih godina značajno napredovala i laseri se danas primenjuju u skoro svim oblastima stomatologije. Evo šta je interesantno znati o dental laserima i njihovoj primeni.

Šta je stomatološki laser?

Izraz LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) označava pojačanje svetlosti stimulisanom emisijom svetlosnih zraka. Laserski zrak je monohromatski, koherentan i usmeren zrak svetlosne energije koji se sastoji od jedne čiste boje (koja je obicno nevidljiva).

Laserska svetlost se u dodiru sa tkivom pretvara u toplotnu energiju, čime obezbeđuje različite terapijske efekte. Laserski snop svetlosti može biti kontinuiran ili pulsni. Najvažnija osobina laserskog zraka je mogućnost njegovog fokusiranja na veoma male površine, što obezbeđuje preciznu koncentraciju energije na maloj površini.

Tipovi lasera

Stomatološki laseri se dele u dve velike grupe:

  1. diodne lasere manje snage, i
  2. tvrde lasere.

Diodni laseri se koriste za meka tkiva, odnosno hirurške intervencije "bez krvi". Laser je u stanju da bez problema seče meka tkiva pa se zbog ove osobine još i naziva laserski nož. Bitna razlika i prednost koju unosi u odnosu na skaplel je ta što prilikom rezanja ujedno i kauterizuje (spaljuje) krne kapilare pa su rezovi bez krvarenja. Još jedna bitna osobina koju diodni laser za zube ima je da deluje prkeko hemoglobina iz krvi, pa ne oštećuje tvrda zubna tkiva. Dental SPA centar koristi hirurški laser od 2012. godine i jedna je od prvih ordinacija koja je u svoju praksu uvela ovakvu opremu.

Tvrdi laser ima nešto drugačiji princip rada o kome možete pročitati ovde: Dental Laser – Vrste, karakteristike, princip rada, primena. Ovaj tip lasera ima veću snagu pa je u mogućnosti da seče kosti, a samim tim i zubnu gleđ, čime se omogućava da se celokupna popravka zuba obavi laserom (laserska popravka zuba). Detalje možete naći ovde: Popravka zuba - Bezbolno, LASEROM od početka do kraja. Dental SPA centar je prva (i za sada jedina) ordinacija južno od Beograda koja poseduje najsavremeniji Waterlase iPlus laser za tvrda tkiva.

popravka zuba

Koja je primena lasera?

Stomatološki laser Epic 10 ima veliki broj kliničkih primena i jako moćno dejstvo na meka tkiva. Mikrohirurške intervencije koje se rade na ovaj način pružaju mnogo veći komfor pacijentima i lekaru jer je korišćenje anestezije svedeno na minimum, a radno polje je potpuno beskrvno, a tok oporavka je brži i bez otoka.

Praktične primene lasera u Dental SPA centru (stavke su "ulinkovane" pa možete pogledati detalje):

laser za zube

Zaključak

Laser koji se koristi u Dental SPA centru je registrovan kod srpske Agencije za lekove i medicinska sredstva, a lekari Dental SPA centra imaju sertifikate i licencu za primenu ove tehnologije.

Na kraju, ukoliko Vam je potreban dobar zubar koji prati i najnovije svetske trendove i raspolaže najsavremenijom opremom, na dobrom ste mestu. Javite se. Ljubazno osoblje Dental SPA centra Niš će Vam na stručan i profesionalan način pomoći da rešite svaki problem. 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...