• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Najčešća pitanja

Ovde možete naći odgovore na neka od najčešćih pitanja pacijenata

Mlečni zubi - Da li treba popravljati?

Mlecni zubi se takođe kvare, najčešće kada deca unose previše šećera (uključujući i voćne sokove). Mlečne zube treba popravljati, pošto je njihovo zdravlje veoma bitno za pravilan razvoj vilica. Mlečne zube treba tretirati isto kao i stalne.

Razlozi zašto treba sačuvati mlečni zub su sledeći:

  1. Zametak stalnog zuba se formira ispod mležnog zuba. Mlečni zubi čuvaju zametke u procesu njihovog formiranja. Ako se mlečni zub izvadi pre vremena rizikuje se da se ugrozi azmetak stalnog zuba.
  2. Deca se po pravilu imaju strah od zubara. Ali ako se popravka zuba počne na vreme, dete će se navići na zubara i lakše će prihvatati i održavati svoje zube kasnije.
  3. Značajan faktor je i prostor koji mlečni zub čuva za stalni. Ukoliko se pre vremena izvadi mlečni zub, susedni zubi će se nagnuti ka praznom prostoru, tako da kada stalni zub treba da nikne neće biti doboljno prostora za njega. Tada će zub izrasti krivo i van pravilnog zubnog niza. Sva je prilika ako ste nosili svojevremeno protezu za ispravljanje zuba, da ste je nosili iz ovog razloga.
  4. Da bi dete lepo jelo neophodno je da zubi budu zdravi i na broju. Funkcija uzimanja hrane je u suprotnom otežana pa dete često neće da jede i odbija da uzima neku vrstu hrane.
  5. Ukoliko se nelečeni zub zadrži u ustima on postaje izvor hroničnih infekcija pa može uticati na celokupno zdravlje.
  6. Ne treba zanemariti ni smeh i vizuelni izgled osmeha deteta.

Mlečni zubi su veoma važni, zato vodite računa o oralnom zdravlju svog deteta.

Pozovite nas slobodno ukoliko imate problem, ili Vam je potreban neki savet.

VIDEO: Mlečni zubi i smena zuba

 


Još na sajtu...