Najčešća pitanja

Ovde možete naći odgovore na neka od najčešćih pitanja pacijenata

Ovde možete naći najčešca pitanja i odgovore koja smo postavili na osnovu pitanja koja su pristizala. Takođe, i Vi možete postaviti pitanje. Da biste postavili pitanje, izaberite pitanje najsličnije Vašem iz dole navedenih pitanja. Kada se otvori strana pitanja koje ste izabrali, na dnu svake strane nalazi se forma preko koje možete postaviti pitanje. Pitanje postaje vidljivo odmah na sajtu, a lekari Dental SPA centra dobijaju obaveštenje da je pitanje postavljeno, kako bi što pre odgovorili. Ukoliko želite, pitanje možete postaviti i slanjem emaila na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Na Vaša pitanja odgovara tim lekara Dental SPA centra u najkraćem mogućem roku.

 

SPA predstavlja novi pristup stomatologiji. Stomatologija neće više biti sinonim za strah i bol. "Opustajuća" stomatologija je nova rastuća grana proižašla iz nastojanja stomatologa da pruže pacijentima više od stomatologije.

Karijes najčešće prouzrokuje dentalni plak. To su naslage na zubima koje sadrže ugljene hidrate, bakterije, i sl. Ako se zubi ne peru pravilno, doći će do nakupljanja plaka i uz prisustvo bakterija (streptokoka) dolazi do stvaranja kiselih produkata koji oštecuju gleđ zuba i tako počinje karijes.


Bele plombe su takozvane kompozitne plombe. Trenutno je aktuelna sedma generacija belih plombi. Bela plomba može da traje sigurno više od 5-6 godina a koliko će da tačno trajati, zavisi pre svega od toga koliko je zubnog tkiva nadoknadila,


Sve zubne paste i vodice za ispiranje usta su dobre. Postoje paste za pušače, koje nešto bolje uklanjaju naslage. Postoje zubne paste protiv stvaranja kamenca. One mogu da smanje nastajanje kamenca jer sadrže neka jedinjenja koja utiču na to da se manje stvara zubni kamenac.


Kvar zuba sprečava pravilno pranje zuba. Žvakaće gume mogu da pomognu u sprečavanju kvara, ali onda moraju da se koriste one koje ne sadrže šećer već ksilotol (veštački zaslađivač). Bakterije kojih u našim ustima ima u ogromnim količinama koriste veštački zaslađivać kao šećer i problem po bakterije nastaje kada one počnu da vare taj veštački zaslađivač.


Nicanje mlečnih zuba počinje oko šestog meseca života, a završava se sa dve godine. Dete tada u svakoj vilici ima po 10 zuba (ukupno 20). Prvi stalni zub niče u šestoj godini ("čuvene" šestice koje nemaju mlečnog prethodnika). Roditelji tada treba da obrate pažnju kako bi te (kao i sve ostale zube) sačuvali od kvara.


Sa oralnom higijenom kod dece treba početi veoma rano, već sa izbijanjem prvih, mlečnih zubića. U početku, dok je dete veoma malo, treba gazom koja je natopljena u čaj od kamilice blago prelaziti preko površina mlečnih zuba. Kada dete malo poraste, treba početi sa pranjem zuba bez paste, jer mala deca ne znaju da isperu usta.


Da li se ove plombe moraju menjati ili ne proceniće sam stomatolog. Ako su ove plombe korektno urađene i ako nema vidljivog karijesa oko same plombe, sa promenom se moze sačekati. Trebaju se zameniti onda kada ispod njih postoji vidljiv karijes, ako su napukle, ili ako se javljaju bilo kakvi bolovi tog zuba sa plombom.

Još na sajtu...