• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Ortodoncija

~ Osnivač i vlasnik ordinacije Dental SPA centar, dr spec. Milica Milutinović-Ćirić, je specijalista ortopedije vilica, koja uz specijalizaciju poseduje i mnogobrojne sertifikate renomiranih kuća iz oblasti ortodincije. ~

fiksne proteze nisNepravilan rast i položaj zuba

Veliki broj dece različitog uzrasta ima problem sa nepravilnim rastom i položajem zuba. Roditelji su uglavnom u dilemi kada je pravi trenutak i kada treba krenuti se terapijom za ispravljanje zuba. U većini slučajeva terapiju je poželjno sprovesti što ranije, jer se u mlađem uzrastu jednostavnije rešavaju ortodontski problemi. U drugim situacijama treba sačekati da se kompletna vilica deteta razvije, pa tada preduzeti korektivne korake. Naravno, i u toku razvoja vilice treba prevenirati nepravilan rast zuba, jer su tada finalni koraci terapije jednostavniji i učinkovitiji. Interesantno je da fiksne proteze sa velikim uspehom nose i ljudi i preko 40 godina.

Fiksne proteze Niš sa velikim uspehom izrađuje Specijalistička stomatološka ordinacija Dental SPA centar. Kako je ortodonstki tretman za ispravljanje zuba moguće sprovesti od ranog uzrasta pa do kasnijeg doba, na našem sajtu smo za Vas pripremili dosta tekstova, materijala i opisa iz kojih možete videti kakve su terapije moguće, kakva treba da Vam budu očekivanja, i kakva su iskustva. Sa sajta takođe možete saznati i cene različitih terapija za ispravljanje zuba.

Ispravljanje zuba kod dece mlađeg uzrasta

Terapiju je najbolje početi kada niknu prvi mlečni molari (šestice) i prvi stalni sekutići. U tom uzrastu je već moguće proceniti položaj zuba i odnos vilica. U ovom uzrastu se primenjuju mali aktivni ortodontski aparati za ispravljanje zuba (dečje proteze) koji se nose nekoliko sati u toku dana i noću. Rana terapija ima mnoge prednosti (Link: prednosti rane terapije). Uspeh terapije zavisi od puno faktora, a najznačajniji su dobar plan terapije i dobra saradnja ortodonta i roditelja, odnosno deteta. Zbog ovoga je veoma važno da ne gubite vreme uzalud i da svoje poverenje poverite iskusnom ortodontu. Dental SPA centar Niš je specijalistička ordinacija iz ove oblasti koja može garantovati uspeh.

Fiksne proteze

Posle 12. godine, proces nicanja stalnih zuba se okončava, kao i razvoj njihovih korenova. Tu prestaje mogućnost delovanja mobilnim protezama na vilice. Od tada se počinje sa terapijom fiksnim aparatima. Osnovna prednost ovih aparata je ta što je on fiksiran u ustima, pa ortodontske sile stalno deluju na zube. Fiksne proteze sa puno uspeha mogu nositi osobe i starije dobi. Interesantno je da u poslednje vreme deca fiksne proteze doživljavaju i kao vid modnog detalja. Međutim, uspeh terapije zavisi samo od plana i svaku terapiju je potrebno veoma pažljivo isplanirati. Ortodontski plan je složeni nacrt i proračun delovanja sila kroz vreme sa predviđanjem pomeranja zuba pod dejstvom tih sila. Zato vodite računa i svoje poverenje poklonite najboljima.

Ukoliko tražite fiksne proteze Niš na pravom ste mestu. Pretražite naš sajt i upoznajte se sa velikim izborom mobilnih i fiksnih proteza, od klasičnih, preko clear (bele, bezbojne), do damon proteza. Zakažite konsultacije već danas.

disanje na nos kod dece

Krivi zubi, a naročito krivi zubi kod dece su problem koji je potrebno rešiti! Ukoliko ste primetili da Vaše dete često drži usta otvorenim, traži i jede samo meku hranu, guta sa polu-otvorenim ustima, pri čemu izbacuje jezik, ima tamne kolutove oko očiju (inikacija da ne diše pravilno!), i ima nepravilno držanje tela, sva je prilika da je na pomolu ortodontski problem u razvoju vilice Vašeg deteta. Važno je ne odugovlačiti i potražiti rešenje.

ortodoncija

Krivi zubi mogu dovesti do emotivnih i zdravstvenih problema. Različite nepravilnosti zuba i položaja vilica nazivaju se malokluzije, a ispravljanje zuba je bitno iz mnogo razloga. Pre svega dovođenje zuba i vilica u pravilan položaj je od izuzetne važnosti u uspostavljanju pravilnih funkcija usne duplje, koje su vezane za ishranu i disanje, a samim tim i za pravilno funkcionisanje celog organizma. Ortodoncija rešava ove probleme.

mobilna proteza

Sa opcijom postavljanja fiksne proteze, ispravljanje zuba kod dece u ranom uzrastu se često neopravdano zanemaruje. Proteze za decu je najbolje prvi put upotrebiti za ispravljanje zuba nakon nicanja prvih mlečnih molara – šestica i prvih stalnih sekutića (mobilna proteza, ortodontski aparat). Tad već možemo bolje proceniti položaj zuba i međusobni položaj vilica. Kod ove dece radimo male aktivne ortodontske aparate koji se nose nekoliko sati u toku dana i noću. Spavanje sa zubnom protezom je poželjno.

fiksne proteze

Fiksne proteze se koriste za ispravljanje zuba posle 12 – 13 te godine, kada se završava proces nicanja stalnih zuba i razvoj njihovih korenova. Tada prestaje mogućnost da se mobilna proteza, odnosno ortodontski aparat za decu koristi da deluje na vilice, jer su mogućnosti ovakve terapije ograničene. Od tog perioda dominira fiksna proteza i fiksni aparati u rešavanju ortodontskih problema.

fiksna proteza clear

DAMON je specijalna fiksna proteza za ispravljanje zuba sa kojom je terapija brža, lakša i u velikom broju slučajeva se izbegavaju vađenja zuba. Ovaj ortodontski aparat koristi specijalno programirane bravice i posebno dizajnirane lukove, koji nisu isti kao konvencionalni samoligirajući sistemi "običnih" fiksnih proteza.

krivi zubi

Krivi zubi mogu predstavljati i zdravtveni i estetski problem. Ispravljanje zuba uz pomoć fiksne proteze ili mobilne proteze je danas moguće uspešno uraditi uz pomoć grane stomatologije ortodoncije. Ortodontsku terapiju može raditi isključivo lekar specijalista ortopedije vilica - ortodont. Ako želite pravilnu i uspešnu terapiju, ona mora biti pažljivo isplanirana i pravilno vođena od strane stomatologa specijaliste ortodoncije. Kada je u pitanju fiksna proteza iskustva su različita. Na kraju teksta iznosimo i svoja iskustva.

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...