• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Ortodoncija

~ Osnivač i vlasnik ordinacije Dental SPA centar, dr spec. Milica Milutinović-Ćirić, je specijalista ortopedije vilica, koja uz specijalizaciju poseduje i mnogobrojne sertifikate renomiranih kuća iz oblasti ortodincije. ~

fiksna proteza clear

Fiksna proteza - DAMON za ispravljanje zuba | Dental SPA Niš

DAMON je specijalna fiksna proteza za ispravljanje zuba sa kojom je terapija brža, lakša i u velikom broju slučajeva se izbegavaju vađenja zuba. Ovaj ortodontski aparat koristi specijalno programirane bravice i posebno dizajnirane lukove, koji nisu isti kao konvencionalni samoligirajući sistemi "običnih" fiksnih proteza.

ortodoncijaKako Damon fiksna proteza funkcioniše?

Ispravljanje zuba pomoću Damon fiksne proteze koristi slabe sile za korekciju položaja zuba i međuviličnih odnosa. Postavka ovog sistema planira se na osnovu izgleda lica, kao i odabir bravica. Ova fiksna proteza je tako konstruisana da usaglašava trenutni izgled lica sa položajem zuba (face driven ortodoncija). Koristi specijalno dizajnirane bravice i lukove, a sile koje koristi su slabe, pa ne oštećuju koren zuba i okolnu kost. Međutim, sistem sila je takav da su veštačke sile umnogome potpomognute prirodnim silama koje daju mišići obraza, usana i jezika, čime se dobija odličan spreg sila koje vrlo uspešno deluju. Uz sve ovo, potreba za vađenjem zuba koje su idikovane kada se koriste drugi sistemi ortodontskih aparata su svedene na minimum. Terapija je brža, a kontrole su ređe. Celokupni tretman je mnogo bezbolniji i prijatniji za pacijenta. Korišćenje ovog sistema ima svoje specifičnosti i pravila i nije ista kao konvencionalna terapija fiksnim protezama.

Primer fiksne proteze

To je sistem specijalnih patentiranih samoligirajućih bravica, t.j. fiksna proteza gde se izbegava vezivanje gumicama, održavanje higijene je olakšano, a iritacija sluzokože je izbegnuta. Primer: fiksna proteza DAMON postavljena u našoj ordinaciji prikazana je na slici ispod. Slika "posle" je slikana mesec dana nakon postavljanja proteze. Interesantno kod ovog primera je da je zagrižaj pacijentu u priličnoj meri zatvoren i vidljive rezultate je ova fiksna proteza postigla za oko mesec dana. Naravno, ovo ne znači da je protezu potrebno nositi kraće, već da je ovim sistemom moguće postići veoma dobre rezultate.

Dr spec. Milica Milutinović-Ćirić,
specijalista ortopedije vilica - ortodoncije, sertifikovani DAMON doktor
Dental SPA centar Niš

ispravljanje zuba primer 

 

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...