• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

krunice za zube i mostovi

Krunice i mostovi za zube - Saveti, iskustva, cena

Nedostatak zuba predstavlja problem sa kojim se sreće veliki broj ljudi. Velike plombe takođe mogu stvoriti probleme sa čestim ispadanjem plombe i upadanjem hrane između zuba. Na sreću, zubni most može uspešno rešiti ovaj problem. U ovom tekstu dr spec. Milica Milutinović-Ćirić daje odgovore na najčešća pitanja u vezi krunica za zube, kako biste mogli da izaberete zubni most i krunice za zube koje po odnosu cena kvalitet Vama najviše odgovaraju.

Kada se koriste krunice za zube i mostovi ?

Krunice za zube i mostovi su nadoknade koje se lepe za zube i pacijent ih ne može samostalno skinuti. Krunice za zube se rade u slučajevima kada je potrebno korigovati estetiku pojedinog zuba ili kada je sam zub u velikoj meri oštećen i teško ga je nadoknaditi plombom.

Kada nedostaje jedan ili više  zuba, a pacijent ne želi da postavlja implantate, onda se rade mostovi.Most za zube je konstrukcija od nekoliko krunica koja se preko izbrušenih susednih zuba (jedan ili više) navlači kako bi ojačala te zube, ali i produžila niz na onim mestima gde ne postoje zubi. Obično je broj zuba u mostu veći od broja prirodnih zuba, i prirodni zubi se koriste kao nosači da bi se nadoknadio nedostatak ostalih zuba. Koji će zubi biti nosači određuje stomatolog na osnovu analize slučaja.

Koje vrste krunica za zube postoje ?

Bez obzira da lije u pitanju pojedinačna krunica za zube ili je više krunica povezano u zubni most, u oba slučaja postoje sledeće vrste krunica za zube: metalokeramičke krunice za zube, krunice od cirkon keramike i krunice od full cirkonijuma. U Dental SPA centru, radimo sve vrste krunica.

Zub/zubi koji nose krunice se svakako bruse, a od načina izrade zavisi kojoj će od pomenutih vrsta pripadati krunica. Svaka krunica ima osnovu i navlaku.Metalokeramika ima osnovu od metala i navlaku od keramike (slika ispod), cirkon keramika ima osnovu od cirkona i navlaku od keramike, full cirkonijum je kompletno od cirkona. 

metalokeramicki most

Da li su zubne krunice štetne po zdravlje zuba ?

Ukoliko su zubne krunice i mostovi urađeni po svim propisima, ako lepo naležu uz desni, ako nisu visoke i ako su postavljene na zube na kojima je očišćen karijes, ne mogu štetno delovati na zub. Kada je reč o mostovima, nema štetnog dejstva ukoliko je pravilno isplanirano opterećenje zuba. Ako su izbrušena dva zuba, a napravljeno deset, onda to može biti nepovoljno za zube zbog čiste mehanike i klackalice koja se na taj način pravi.

 

Da li će izrada mosta za zube boleti ?

Da bi se uradila zubna krunica, zub se u ordinaciji brusi i uzima se otisak. Brušenje zuba se sprovodi u lokalnoj anesteziji, jer zub mora da se smanji da bi se dobio prostor za samu krunicu, što je zbog anestezije bezbolno. Dok se zubi izrađuju u zubnoj tehnici, postoji mogućnost izrade privremenih kruna. Privremene krune rešavaju estetski problem dok se zubi izrađuju, ali i u velikoj meri smanjuju osetljivost zuba dok traje laboratorijska izrada mosta.

Koliko će trajati izrada mosta za zube ?

Nakon brušenja zuba i uzimanja otiska, tehničari izlivaju model i skeniraju ga. Oni nakon toga sprovode laboratorijske procedure koje su specifične za svaku vrstu krunica. Bitno je napomenuti da su svi procesi izrade krunica i mostova digitalizovani, što garantuje krunice za zube. Kada tehničari završe izradu mosta, stomatolog cementira most u ustima pacijenta. U zavisnosti od veličine mosta, izrada u Dental SPA centru traje od 3 do 5 dana, a ako se radi veći rad, potrebno je izvršiti i probu konstrukcije u ustima, pa to može prolongirati izradu mosta za jedan dan.
cirkonijumski most

Koliko će trajati zubni most ?

Koliko će zubni most trajati zavisi kako od načina i kvaliteta izrade, tako i od kvaliteta zuba nosača. Pre izrade mosta, zubi se detaljno leče i očiste od karijesa, pa je mala šansa da neki zub ispod mosta zaboli. Zubne krunice i mostovi se održavaju kao prirodni zubi, pacijent se lako navikava na njih, a potrebne su i povremene kontrole kod stomatologa, kao i profesionalno čišćenje da bi se smanjila mogućnost nastanka parodontopatije. Prosečna trajnost zubnog mosta je od 5 do 10 godina (bolji kvalitet nosača garantuje veću trajnost).

Kako se prilagoditi na zubni most ?

Kao i na svaku novinu proces prilagođavanja na most zavisi od mnogo faktora, od broja krunica od kojih se sastoji, od mesta na kom se nalazi, od toga da li je pacijent pre toga imao neku protetsku nadoknadu.Što je most manji, to je poces navikavanja na njega lakši, ako je pacijent kraće bio bez zuba lakše će se navići. U početku se javlja blaga osetljivost  zuba na sve nadražaje, dok se ne spuste desni i dok se kompletna usna duplja ne navikne na novinu. Sve nelagodnosti su prolaznog karaktera.

Savet lekara iz Dental SPA centra je da nakon postavljanja bilo kakve protetske nadoknade pokušate da ne razmišljate previše o njoj, da se potrudite da se opustite, čitajte glasno, da bi se adaptirali na novonastalu situaciju, u početku jedite mekšu hranu, trudite se da polako žvaćete i obratite se stomatologu ukoliko imate bilo kakvu nelagodnost.

Ukoliko želite da vidite primer, posetite link na našem sajtu: navlake za zube primer. Primere protetskih nadoknada rađenih kod nas možete naći na našem sajtu na linku: protetika nis primeri.
Image

Kako se održavaju krunice i mostovi za zube ?

Kada u ustima imate bilo kakvu protezu, morate da se trudite da zubna higijena bude na visokom nivou.Poželjno je pranje zuba dva do tri puta dnevno, upotreba vodica za ispiranje usta, po potrebi korišćenje interdentalnih četkica. Ono što je najbitnije su kontrole stomatologa, najmanje 2 puta godišnje, da bi se obavilo profesionalno čišćenje zuba i da bi stomatolog mogao da reaguje ukoliko postoji problem. Zubni most će ujedno i trajati duže.

 

Koja je cena krunice za zube?

U zavisnosti od materijala i načina izrade, cena krunica i mostova je različita (zubni most cena). Najeftinije, ali i sasvim zadovaljavajuće rešenje za većinu su matalokeramičke krunice i zubni mostovi. Estetski bolji rezultat imamo  kada postavimo krunice ili mostove od cirkon keramike ili ful cirkonijuma, ali je cena radova dva ili tri puta veća.

Naša lokacija: bul. Nikole Tesle 57, Niš (iza Elektronskg fakulteta)

Potrebne su Vam detaljnije instrukcije kako da dođete do nas i naši brojevi telefona?


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...