• 018 588 727
 • 064 15 22 668
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

bezmetalne krunice za zube

Bezmetalne navlake za zube - Kvalitet i estetika

Navlaka za zube od cirkonijuma je garant kvaliteta i estetike. Bezmetalne navlake za zube izrađuju se kompjuterski, CAD/CAM tehnikom u nekoliko koraka. U ovom tekstu približićemo Vam sam proces izrade da biste znali šta bezmetalna krunica donosi sa sobom.   

Šta je kompjuterska CAD/CAM izrada krunica za zube?

CAD/CAM je proces kojim se od gotovih keramickih blokova dobijaju savršeni protetski radovi procesom laserskog frezovanja. "Lasersko frezovanje" je proces kojim se od cirkonijum bloka na specijalnoj mašini reže zubni most i/ili bezmetalna krunica. Procesom rezanja upravlja računar, tako da navlake za zube dobijene ovim postupkom imaju savršeno prirodan izgled. Slika ispod prikazuje mašinu za rezanje cirkonijum navlaka za zube i mostova.

krunice za zube

Ravoj ove tehnologije išao je od mašinsko kopirajuceg frezovanja (copy milling) pa sve do potpuno kompjuterski kontrolisanih sistema koji imaju veliku bazu oblika zuba po kojima se može izraditi bezmetalna krunica, a koja omogućava automatsku izradu zuba direktno iz baze podataka. Danas sistema kojima se može izraditi bezmetalna krunica ima nekoliko (Cerec, Cercon Celay, Lava, Everest). U Dental SPA centru primenjujemo najsavremeniju opremu i metode.

Koliko mostovi za zube izrađeni na ovaj način verno kopiraju prirodne zube?

Zahvaljujući CAD/CAM tehnologiji i brojnim istraživanjima, došlo se do formule za izradu izuzetno vernih navlaka za zube, koje ne samo da poseduju izuzetne estetske karakteristike, već su i izuzetno biokompatibilne. Radi se o bezmetalnoj keramici. Zavisno od defekta na zubima, od ovih materijala mogu se izrađivati krunice za zube, mostovi za zube, navlake za zube, fasete za zube (ljuskice), ali i specijalne plombe za velike defekte (inlej). Sve ove nadoknade se rade u laboratoriji za zubnu tehniku opremljenu CAD/CAM tehnologijom, sto im garantuje izuzetnu preciznost i estetiku.

Proces izrade

Proces izrade bezmetalnih nadoknada CAD/CAM tehnikom je precizniji od procesa izrade klasičnih metalokeramickih kruna i mostova. Proces izrade ima sledeće faze:

1. Pregled i anamneza – na osnovu indikacija i stanja zuba, stomatolog postavlja dijagnozu i preporucuje više mogućnosti, uz obrazloženje za-i-protiv, zavisno od indikacija.

2. Priprema zuba za navlake za zube ­– zubi se bruse kako bi se pripremili za izradu portetske nadoknade.

3. Otisak – uzima se otisak zuba.

4. Izlivanje modela – na osnovu otiska zuba izliva se gipsani model zuba sa kojim se kansije radi.

5. Skeniranje modela - izliveni model zuba u gipsu se skenira, t.j. digitalizuje za dalju kompjutersku obradu u 3D skeneru.

6. Modeliranje – CAD/CAM softver na osnovu skeniranog modela i unetih zahteva modelira zube, najpre sam, a zatim dozvoljava i tehničaru da vizuelno dovede zube "do savršenstva" kako bi bezmetalna krunica savršeno odgovarala i ličila na prirodni zub.

7. 3D "štampanje" zuba – most se frezuje na osnovu 3D modela iz bloka postavljenog u CAD/CAM uređaj

8. Cementiranje – navlaka za zube se cementira posebnim estetskim cementom za bezmetalnu keramiku

izrada navlake za zube     izrada navlake za zube     modeliranje krunice za zube

 Prednosti bezmetalne keramike u odnosu na metalokeramičke radove

 • Potpuna biokompatibilnost materijala
 • Nepostojanje alergija na ovaj material od kojih se izrađuju navlake za zube (velik broj pacijenata sa metalokeramičkim mostovima pate od alergijskih reakcija zbog velike količine nikla u leguri metala) 
 • Nepostojanje bimetalizma kod bezmetalnih radova (stvaranje struje niskog napona izmedju dva metala, npr. između metalokeramicke krunice i amalgamske plombe). 
 • Čvrstina radova je 4 puta veća u odnosu na metal koji se upotrebljava za metalokeramičke radove
 • Postojanost i nemenjanje svojih fizičko hemijskih osobina i nakon dugo godina provedenih u ustima
 • Estetska superiornost u odnosu na metalokeramičke radove
 • Blagotvorno dejstvo na desni tj. gingivu sa kojom dolazi u kontakt
 • Nepostojanje tamnih prebojenosti gingive na spoju krunice i desni

Mane bezmetalne keramike u odnosu na metalokeramicke radove

 • Cena. Zbog skupog i dugotrajnog razvoja ove tehnologije, skupih CAD/CAM masina i zbog skupog procesa proizvodnje, cena bezmetalne krunice za zube je veća od cene metalokeramičkih radova. Medjutim, uzimajuci u obzir odnos cene i kvaliteta, može se reći da je odnos na strani bezmetalne keramike. Cenovnik svih radova, pa i cena navlaka za zube može se videti u našem cenovniku na linku cenovnik.

Ukoliko želite da znate zašto su metalokeramičke krunice i mostovi za zube kako mi to kažemo, zlatni standard, pogledajte ovaj tekst na našem sajtu: metalokeramičke krunice i mostovi za zube. Generalne savete koji će Vam pomoći da izaberete tip materijala možete naći ovde: krunice i mostovi za zube, saveti iskustva, cena.

Koje vrste bezmetalnih radova postoje?

Bezmetalne krunice za  zube i mostovi za zube

Bezmetalne krunice za zube su estetske navlake za zube koje se izrađuju u zubotehničkoj laboratoriji od specijalnih blokova korišćenjem CAD-CAM tehnike. Blokovi imaju karakteristike vrlo slične prirodnim zubima, dubinu i transparentnost (slika zuba dole), tako da finalni proizvod predstavlja vernu kopiju prirodnih zuba. Cementiraju se posebnim cementima za bezmetalnu keramiku, koji dodatno doprinose estetskim karakteristikama krunice.

bezmetalna krunica

Primer protetskog rada izrađenog od cirkonijuma i iskustva pacijenta možete naći u ovom tekstu na našem sajtu: cirkonijumske navlake za zube - Primer, a na ovom linku možete naći puno primera naših protetskih radova: protetika niš.

Inlay – onlay

To su zubne nadoknade koje predstavljaju prelaz između krune i plombe. Koriste se kada je plomba velika i plomba ispada često zbog veličine oštećenja zuba, a izbegava se pravljenje cele krunice. Na slici ispod prikazana je razlika između cele krunice, inleja i onleja.  U slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se, posle uklanjanja karijesa, dobijeni kavitet ne može na zadovoljavajuci način nadoknaditi klasičnom plombom (bilo od amalgama ili kompozita), tada se pristupa izradi inleja.

Inleji se najcešce izrađuju od keramike ili od metala (mada u današnje vreme retko od metala). Glavna razlika između inleja i plombe jeste, pored materijala od kojeg se izradjuje, i to što se inlej izrađuje van usta po proceduri opisanoj dore, počev od umizanja otiska pa nadalje. Zbog toga su za izradu inleja neophodne barem dve posete stomatologu. Procedura za izradu je sledeća:

 1. U prvoj poseti uklanjaju se karijesne mase i priprema se zub za inlej.
 2. Zatim se uzima otisak.
 3. Na osnovu otiska tehničar u laboratoriji izrađuje inlej
 4. U drugoj poseti stomatologu se inlej cementira u ustima pacijenta.

U zavisnosti od veličine inleja tj. od raširenosti kaviteta koji je nastao posle uklanjanja karijesa, razlikujemo dva oblika ovih nadoknada, i to:

- inleji (inlay) - koji zahvatju maksimalno do dve površine zuba (primer izrade inleja u Dental SPA centru mozete videti OVDE)

- onleji (onlay) - koji zahvataju tri i više površina na zubu

crtez zuba sa inlay plombama

INLEJ MOSTOVI

Inlej most je najneinvazivniji metod za bezmetalnu nadoknadu zuba, ne računajući implante. Kod ovog tipa navlaka za zube susedni zubi se minimalno bruse u vidu plombe, kao što prikazuje slika zuba dole. Kod svih ostalih tipova mostova na susedni zub se brusi i postavlja krunica kako bi nosio nedostajuci zub.

srtež navlake za zube plomba ispada

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...