Protetika

~ Dental SPA centar je jedna od ord ~inacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

bezmetalne krunice za zube

Bezmetalne krunice i mostovi

Savremena stomatologija teži savršenstvu, a u protetici bezmetalne krunice garantuju savršene radove. U Dental SPA centru u Nišu velika pažnja posvećuje se materijalima koji imaju karakteristike najsličnije prirodnim zubima. CAD/CAM je proces kojim se od gotovih keramickih blokova, procesom laserskog frezovanja, dobijaju savršeni protetski radovi. 

Zubni CAD/CAM (Dental Computer-Aided-Design/Computer-Aided-Manufacture), je kompjuterski vodjen dizajn i kompjuterski vođena izrada inleja, onleja, krunica i mostova (vidi "Vrste radova" na kraju ove strane). Ravoj te tehnologije išao je od mašinsko kopirajuceg frezovanja (copy milling) pa sve do potpuno kompjuterski kontrolisanih sistema, sa velikom bazom formi zuba, koji su omogućavali automatsku izradu krunica i mostova. Danas ovih sistema ima nekoliko (Cerec, Cercon Celay, Lava, Everest) i smatra se da će upravo oni u budućnosti imati mnogo veću primenu u izradi fiksnih nadoknada.izgled softvera za narezivanje bezmetalnih zuba iz bezmetalnih blokova

Zahvaljujući CAD–CAM tehnologiji i brojnim istraživanjima, došlo se do formule za izradu izuzetno vernih zubnih nadoknada, koje ne samo da poseduju izuzetne estetske karakteristike, već su i izuzetno biokompatibilne. Radi se o bezmetalnoj keramici. Zavisno od defekta na zubima, ovi materijali mogu se upotrebljavati za izradu krunica i mostova, zubnih faseta (ljuskica), ali i za izradu specijalnih plombi. Sve ove nadoknade se rade u laboratoriji za zubnu tehniku, opremljenu CAD-CAM tehnologijom (kompjuterski), sto im garantuje izuzetnu preciznost i estetiku.

Proces izrade bezmetalnih nadoknada CAD-CAM tehnikom

Proces izrade bezmetalnih nadoknada CAD-CAM tehnikom je precizniji od procesa izrade klasičnih metalokeramickih kruna i mostova. Proces izrade ima sledeće faze:

1. Pregled i anamneza – na osnovu indikacija i stanja zuba, stomatolog postavlja dijagnozu i preporucuje više mogućnosti, uz obrazloženje za-i-protiv, zavisno od indikacija.·operater radi u cad-cam programu za pravljenje vestackih zuba od bezmetalnih blokova

2. Priprema zuba ­– zubi se bruse kako bi se pripremili za izradu portetske nadoknade.

3. Otisak – uzima se otisak zuba

4. Izlivanje modela– na osnovu otiska zuba izliva se gipsani model zuba sa kojim se kansije radi

5. Skeniranje modela - 

6. Modeliranje – CAD-CAM softver na osnovu unetih zahteva modelira zube

7. 3D "štampanje" zuba – most se frezuje na osnovu 3D modela iz bloka postavljenog u CAD-CAM uređaj

8. Cementiranje – nadoknada se cementira posebnim estetskim cementom za bezmetalnu keramiku

izgled prozora kompjuterskog programa za 3d modelovanje zuba

Prednosti bezmetalne keramike u odnosu na metalokeramičke radove

  • Potpuna biokompatibilnost materijala
  • Nepostojanje alergija na ovaj material (velik broj pacijenata sa metalokeramičkim mostovima pate od alergijskih reakcija zbog velike količine nikla u leguri metala) 
  • Nepostojanje bimetalizma kod bezmetalnih radova (stvaranje struje niskog napona izmedju dva metala, npr. između metalokeramicke krunice i amalgamske plombe). 
  • Čvrstina radova je 4 puta veća u odnosu na metal koji se upotrebljava za metalokeramičke radove
  • Postojanost i nemenjanje svojih fizičko hemijskih osobina i nakon dugo godina provedenih u ustima
  • Estetska superiornost u odnosu na metalokeramičke radove
  • Blagotvorno dejstvo na desni tj. gingivu sa kojom dolazi u kontakt
  • Nepostojanje tamnih prebojenosti gingive na spoju krunice i desni

Mane bezmetalne keramike u odnosu na metalokeramicke radove

  • Cena. Zbog skupog i dugotrajnog razvoja ove tehnologije, skupih CAD-CAM masina i zbog skupog procesa proizvodnje bezmetalne krunice su skuplje od metalokeramičkih radova. Medjutim, uzimajuci u obzir odnos cene i kvaliteta, može se reći da je odnos na strani bezmetalne keramike.

VRSTE BEZMETALNIH RADOVA

Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice su estetske nadoknade koje se izrađuju u zubotehničkoj laboratoriji od specijalnih blokova korišćenjem CAD-CAM tehnike. Blokovi imaju karakteristike vrlo slične prirodnim zubima, dubinu i transparentnost, tako da finalni proizvod predstavlja vernu kopiju prirodnih zuba. Cementiraju se posebnim cementima, koji dodatno doprinose estetskim karakteristikama krunice.

Inlay – onlay

To su zubne nadoknade koje predstavljaju prelaz između krune i plombe. Koriste se kada nije preostalo mnogo zubne supstance, a izbegava se pravljenje krunice. U slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se, posle uklanjanja karijesa, dobijeni kavitet ne može na zadovoljavajuci način nadoknaditi klasičnom plombom (bilo od amalgama ili kompozita), tada se pristupa izradi inleja.

Inleji se najcešce izrađuju od keramike ili od metala (mada u današnje vreme retko od metala). Glavna razlika između inleja i plombe jeste, pored materijala od kojeg se izradjuje, i to što se inlej izrađuje van usta. Zbog toga su za izradu inleja neophodne barem dve posete stomatologu. U prvoj poseti uklanjaju se karijesne mase i priprema se zub za inlej. Zatim se uzima otisak. Na osnovu otiska tehničar u laboratoriji izrađuje inlej koji se zatim, u drugoj poseti, cementira u ustima pacijenta.

U zavisnosti od veličine inleja tj. od raširenosti kaviteta koji je nastao posle uklanjanja karijesa, razlikujemo dva oblika ovih nadoknada, i to:

- inleji (inlay) - koji zahvatju maksimalno do dve površine zuba (primer izrade inleja u Dental SPA centru mozete videti OVDE)

- onleji (onlay) - koji zahvataju tri i više površina na zubu

crtez zuba sa inlay plombama

INLEJ MOSTOVI

Inlej most je najneinvazivniji metod za bezmetalnu nadoknadu zuba, ne računajući implante. Kod ovog tipa mostova susedni zubi se minimalno bruse u vidu plombe, kao što je t oprikazano na slikama dole. Kod svih ostalih tipova mostova na susedni zub se brusi i postavlja krunica kako bi nosio nedostajuci zub.

sa leve strane je crtez inlay mosta na dva nosaca, a sa desne strane izgled uradjenog inlay mosta na dva nosaca

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...