• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Stomatološki laser

~ Ordinacija Dental Spa centar prati svetske trendove i u svoju parksu je uključila i primenu diodnog lasera najnovije generacije EPIC 10, američkog brenda Biolase ~

lecenje zuba

Lečenje zuba laserom

Koren zuba i zubni živac se mogu inficirati, što je posledica prodora mikroorganizama u kanal zuba usled čeka počinje da zub boli. Posledica je upala nerva zuba, što može prerasti i postati gangrena zuba, ili se čak i proširiti na kost oko zuba. U ovom slučaju, zub boli po pravilu, i obavezno je potrebno obaviti endodontskom (kanalnom) lečenje zuba. Klasično lečenje podrazumeva mehaničko čišćenje rotacionim instrumentima. U Dental SPA centru primenjujemo lečenje zuba laserom. Laser energijom koju oslobađa ubija bakterije i steriliše kanal.

Šta je zapravo lečenje zuba?

Cilj lečenja je iz koren zuba ukloniti inficirane pulpe i napuniti kanal zuba neaktivnom (inertnom) materijom. Najkraće receno, lečenje podrazumeva mehaničko čišćenje i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih sastojaka i bakterijskih toksina koji su preostali nakon propadanja dela zuba koji nazivamo zubni živac. Nakon čišćenja i ispiranja kanala korena sledi njegovo punjenje specijalnim pastama i kočićima kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren. Na taj nacin se otklanja mogucnost ponovnog naseljavanja bakterija unutar zuba i ponovnog javljanja zapaljenske reakcije sa svim svojim posledicama.

gangrena zuba

Šta ako neću da lečim zub?

Ukoliko se kanal zuba ne leči, zub boli, pa je neminovno vađenje zuba, ali znajte da ukoliko ima infekcije u kosti infekciju je i dalje potrebno lečiti. 

Šta da očekujem? Hoće li boleti?

Tretmani kanala korena se izvode kombinacijom ručnih i rotacionih instrumenata da bi se uklonilo razmekšano tkivo, očistio prostor kanala korena i oblikovao prostor da bi se ne kraju stavio materijal za zatvaranje, obično gutaperka (slika korena zuba dole). Naravno, prethodno je potrebno otvoriti zub turbinom i doći do pulpe. Intervencija je uz anesteziju potpuno bezbolna!

kanal zuba

Kako se koristi laser za popravku zuba?

U Dental SPA centru, pored klasične obrade kanala za sterilizaciju prostora u zubu koristimo laser. Laserska energija, kada se koristi za tretman kanala korena, ima veliki niz prednosti. Prednosti lasera su sledeće:

  1. Laserska toplota steriliše kanal i eliminiše mikroorganizame iz kanala čime se postiže lečenje zuba.
  2. Laser može pomoći prilikom kondenzacije zubnog materijala da bi se učvrstili zidovi pa je rezultat gušci kanal korena.
  3. Prostor kanala korena je često jako zakrivljen, retko kada je potpuno prav. Zahvaljujući elastičnim svojstvima vlakna, laser čisti prostor duž cele dužine kanala korena i prati sve krivine u zubnom korenu, i tako čisti celu površinu.

lecenje zuba

Kakva su iskustva?

Visok stepen uspešnosti kada su u pitanju gangrena zuba i zubni živac je postignut u konvencionalnom endodontskom tretmanu. U slučajevima avitalne pulpe smanjenje stepena uspešnosti dešava se zbog teškoća u postizanju kompletne dezinfekcije sistema kanala korena. Neke bakterije, kao Enterococcus faecalis, se često pronalaze u slučaju neuspeha endodontskog tretmana zbog njihovog velikog otpora prema konvencionalnom endodontskom tretmanu. Efikasnost lasera se upravo ogleda u redukciji bakterija iz kontaminiranog kanala. Uz kombinaciju sa kalcijum hidroksidnom pastom, propilen glikolom i kamfornog paramonohlorofenola, iskustva sa laserom su mnogo bolja u odnosu na tradicionalne načine za lečenje zuba.

Ne dozvolite da zub boli! Pozovite odmah.

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...