• 018 588 727
 • 064 15 22 668
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Hirurgija

~ U Dental SPA centru diodni laser zauzima znacajno mesto u hirurškim intervencijama i procedurama. ~

vađenje zuba

Vađenje zuba - 1.000 zašto, 1.000 zato

Vađenje zuba kod mnogih izaziva noćne more. Međutim, u većini sulajeva stomatološka hirurgija je rutinski posao i treba prevazići strah - ne boli! Zašto strah nije dobar i šta Vam se može desiti ako se mnogo uplašite zbog fizičkih procesa i adrenalina koji u tom slučaju luči organizam opisaćemo kroz ovaj tekst.

Šta podrazumeva vađenje zuba?

Zub je u alveoli, svojoj zubnoj čašici, fiksiran mnogobrojnim vlaknima, raspoređenim u različitim pravcima, koja predstavljaju osnovni sastavni deo periodoncijuma. Vađenje zuba je postupak sa ciljem da se, uz primenu odgovarajuce sile, zub odvoji od alveole i ukloni iz nje. Stomatološka hirurgija je grana koja se bavi ovim postupcima. U toku vađenja zuba, odgovarajucim pokretima se kidaju pojedina vlakna i širi se alveola, što omogućava vađenje zuba bez primene jake sile kojom bi trebalo pokidati sva vlakna odjednom.

Da li će vađenje biti "teško"?

Na težinu vađenja utiče: 

 1. Kvalitet i kompaktnost kosti (lakše je vađenje kod mlađih nego starijih osoba) 
 2. Dentalni faktori (oblik, broj korena
 3. Da li je zubni niz pun ili nije (teže je vađenje kod punog zubnog niza)
 4. Da li postoji process na tom zubu ili ne

Iskusan stomatolog će na snimku videti položaj korenova i kompletnu situaciju i unapred Vam reći da li će vađenje zuba biti teško ili lako (cena vađenja zuba se razlikuje: cene). Ono što je važno da znate: teško ili lako vađenje nije teško ili lako za Vas! Teško ili lako je samo za stomatologa koji vadi zub. Ono što ćete Vi primetiti je samo da li vađenje zuba traje kraće ili duže. Što se bola tiče, da li će vađenje boleti ne zavisi od toga da li je vađenje teško ili lako.

Vađenje može biti taško ukoliko su korenovi krivi ili jako zadebljali. Tada se mora uraditi separacija (odvajanje) korenova, da bi se olakšalo vađenje zuba. Odvajanje korenova se vrši klasićnom "zubarskom bušilicom" gde stomatolog uklanja zubno tkivo turbinom i na taj način razdvaja korenove kako bi izvadio jedan po jedan.

Da li će vađenje zuba biti bezbolno?

Zub se obavezno vadi u lokalnoj anesteziji. Ukoliko anestetik deluje kako treba - vađenje zuba sigurno neće boleti! Bezbolno vađenje zuba nije moguće u sledećim situacijama:

 1. Kada postoji proces oko korena zuba (infekcija)
 2. Pod jakim otokom

Zub pod otokom

Otok zuba i infekcija sprečavaju tok ubrizganog anestetika pa samim tim anestezija može da deluje ili slabije, ili da uopšte ne deluje. Međutim, ne brinite. Sve ovo se vidi na snimku, pa će Vam stomatolog unapred reći svoje prognoze. Ako je zub pod otokom, najverovatnije će Vam prepisati antibiotik i poslati  Vas kući. Otok zuba će spasnuti posle par dana i vađenje zuba će biti moguće. Ako je upala toliko jaka da otok ne splasne posle par dana uzimanja antibiotika, moraćete da vadite zub tako, i najverovatnije će i posle dve date anestezije zub bit bar malo osteljiv. U ovom slučaju ćete morati malo da istrpite, zarad svog opšteg zdravlja.

Dobra strana je ta što do ovoga retko kada dolazi. Do ovoga dolazi u slučajevima (velike) neodgovornosti pacijenta (ako ovo čitate i u toj ste situaciji, morali smo Vam reći, nemojte da se ljutite, sami ste krivi).

Ukoliko čekate "da prođe" - neće proći!

Što više čekate - to gore po Vas!
Da bi bezbolno vađenje zuba bilo moguće, javite se odmah!

Gde se daje anestezija (tipovi anestezije)?

Ovo je veoma važno pitanje. Odgovor je:

 1. Za gornje zube - anestezija se daje blizu korena samog zuba i anestezira samo taj zub
 2. Za donje zube - anestezija se najčešće daje u kosti iza poslednjeg zuba (zub osmica, kost mandibula - "mandibularna naestezija")

Mandibularna anestezuja je neophodna zbog načina kako se granaju i kako su dostupni nervi kroz vilicu. Problem kod ove anestezije je što cela polovina lica postaje neosetljiva, uključujući i obraz. Anestezija se daje u korenu mandibule, a ti nervi inervišu sve zube od jedinice do osmice. Takođe i (bukvalno) polovina donje usne postaje neosetljiva.

Mogući problemi sa mandibularnom anestezijom

Zbog neosetljivosti usne i obraza kod mandibularne anestezije poneki pacijenti, bez obzira na jasna upozorenja stomatologa (valjda su tada pod stresom pa "ne čuju" šta im se priča posle vađenja), grickaju donju usnu i obraz. Ovo uglavnom rade deca i mlađe osobe, jer je "interesantan" osećaj. Međutim, dešava se da zbog toga što ih ništa ne boli sebi naprave ozbiljne rane kojima treba i po mesec dana za u potpunosti zarastu. 

Stomatolog će Vas svakako upozoriti, ali ne grickajte usnu i obraz!

Da li će rana boleti nakon vađenja?

Da! Anestetik deluje sat-dva-tri. Kada prođe, rana će boleti. Ovo je najnormalnije, jer svaka rana boli, a rupa ostala od vađenja je itekakva rana.

Savet: ako Vas rana boli nakon vađenja u konsultaciji sa stomatologom uzmite neki lek protiv bolova. Bol ne bi trebalo da traje dugo (dan, ne bi trebalo više). Kada prespavate, siguno će biti bolje.

Zašto rana duže boli ljude koji se plaše? (!)

Ovo nije trik pitanje. Zaista je tako.

Kod ljudi koji se uplaše mnogo u toku vađenja, adrenalin koji se luči zbog straha sužava krvne sudove. To stomatolog lako primećuje jer desni oko zuba postaju veoma blede i verovatno će Vam i reći "da ste se mnogo uplašili". Suženi krvni sudovi smanjuju dotok krvi. Smanjen dotok krvi dovodi do toga da se u rani ne formira krvni ugrušak. Krvni ugrušak je taj zbog koga "rana zarasta". Bez njega, rana ostaje otvorena rupa u mesu duže vreme. Ovo se naziva alveolit.

Alveolit boli. Može da boli i po par dana, čak i nedelju dana nakon vađenja. Ako se javite stomatologu sa alveolitom, stomatolog će namerno instrumentom (sterilnim, naravno) raskrvariti ranu kako bi mogla da zaraste. Ukoliko i ovo ne pomaže stavlja se veštački krvni ugrušak i rana se privremeno zatvara pomoćnim materijalima. 

Koliko zuba se mogu izvaditi u jednoj poseti?

U jednoj poseti se moze izvaditi jedan ili više zuba.

Šta posle vađenje zuba?

Posle vađenja je neophodno da se rana obradi na pravi način, da se proveri da li je sve izvađeno, da se izazove krvarenje, ako se alveola ne puni krvlju, da se stegnu ivice rane, kako bi alveola lepo zarasla stavi tampon. U nekim slučajevima, ako to proceni stomatolog, bolje je javiti se hirurgu nego vaditi zub u ordinaciji, zbog mogućnosti javljanja komplikacija.

Korisni saveti

Saveti za pacijente pre vadjenja zuba

 1. vađenje obavtiti u prepodnevnim satima
 2. za pacijente, hronicne bolesnike na terapiji, neophodno je da su uzeli terapiju tog dana (izuzev aspirina)
 3. vađenje zuba obaviti posle obroka 
Saveti za pacijente nakon vadjenja zuba
 1. tampon se može izbaciti iz usta posle deset do petnaest minuta
 2. dok traje anestezija ne treba ništa jesti
 3. rana se ne sme ničim ispirati
 4. tog dana se ne sme jesti vruća hrana
 5. u slučaju da se javi bol nakon prestanka delovanja anestezije, popiti neku tabletu protiv bolova: BRUFEN, KAFETIN, NIMULID...,a nikako lekove koji sadrže acetil salicilnu kiselinu kao što su andol, midol, aspirin..., jer mogu prouzrokovati dodatno krvarenje
 6. u slučaju postojanja otoka stavljati HLADNE OBLOGE spolja 5-10 minuta, zatim praviti pauzu 15-20 minuta
 7. ako se dan-dva posle vađenja jave jaki bolovi, krvarenje ili otok, treba se obavezno javiti stomatologu
 8. Ako se nakon vađenja jave jaki bolovi, znači da je doslo do alveolita (suva rana, bez krvi), tada je nepohodno da se pacijent javi stomatologu, kako bi se rana tretirala na pravi način

Na kraju

Ne plašite se. Hirurgija ne boli! Strah, kao što ste videli, Vam može samo škoditi.
Javite se stomatolozima Dental SPA centra Niš i znajte da ste u sigurnim rukama!

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...