Kozmetska stomatologija

~ Od usluga iz kozmetske stomatologije izdvajamo: beljenje zuba, profesionalno čišćenje kamenca i peskarenje zuba, zubni nakit, lifting osmeha, i dr. ~

  • Ordinacijsko beljenje zuba

Ordinacijsko beljenje zuba

Ordinacijsko beljenje vrši se specijalnom LED lampom uz prethodno čišćenje i pripremu zuba i okolnih tkiva. Na desnima uz zube nanosi se zaštitno sredstvo za desni. Preparat za beljenje se nanosi na zube i osvetljava lampom na pola sata. Potrebne su dve do tri posete za savršenu belinu. U cenu beljenja uključene su sve posete i postupci, od početka do kraja.

lekar sa pacijentom pripremljenim za beljenje zubaČinjenica je da prilikom razgovora sa drugim ljudima pogled ide ka očima i ustima sagovornika. Treba imati lepe i bele zube, što može ostaviti dobar utisak na sagovornika. Izbeljivanje zuba je procedura koja spada u domen kozmetske stomatologije. Ovim putem uklanjaju se razne diskoloracije i mrlje sa povrsine zuba, a sama boja zuba postaje belja. Izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji zbog toga što može značajno da poboljša izgled zuba, bez mnogo neprijatnosti i bez velikih novčanih izdataka.

Prebojavanja zuba su najčesca zbog starenja i prevelike upotrebe kafe, duvana i obojenih napitaka. To su takozvane mrlje koje nastaju veštački na spoljašnjoj površini zuba. Osim ovoga, česta su i prebojavanja koja nastaju u samoj strukturi gleđi zuba. To su takozvana strukturna prebojavanja. Ona mogu nastati pri unosu većih količina fluora u organizam za vreme rasta zuba (fluoroza zuba). Druga vrsta prebojavanja može nastati prilikom upotrebe nekih antibiotika (tetraciklina) u istom periodu (zbog čega se i ne daju trudnicama i deci mladjoj od 8 godina). U ovakvim slučajevima prebojenost se ne nalazi samo u povrsinskom delu zuba, već zahvata čitavu gleđ. Izbeljivanje ovakvih zuba nije toliko efikasno kao u slučaju površinskog prebojavanja, ali i pored toga može se postići određen stepen korekcije boje zuba.

Važno je napomenuti da sama boja zuba potiče od boje zubne kosti, odnosno od boje zubnog dentina, a ne od same gleđi, koja se nalazi na povrsini zuba.

POSTUPAK BELJENJA ZUBA

Pre izbeljivanja zuba svi karijesi se moraju ukloniti, zato što rastvor za izbeljivanje moze prodreti kroz karijes i doći do unutrašnjih delova zuba, izazivajuci osetljivost zuba. Takođe, izbeljivanje neće delovati na ogoljene korenove zuba, zato što na njima ne postoji sloj gleđi. Do ogoljavanja korena moze doći usled povlačenja desni, to jest parodontopatije.

priprema pacijenta za beljenje zuba

Izbeljivanje zuba se može vršiti u stomatoloskoj ordinaciji i u kućnim uslovima. Sredstva koja se koriste u kućnim uslovima ne daju izražene rezultate, i pacijent nema mogućnost predhodnog detaljnog čišćenja zuba i pripreme suvog radnog polja koje je neophodno za postizanje ujednačene boje svih zuba. Isto tako, nepažljiva primena ovih sredstava može imati stetne posledice po tvrda i meka oralna tkiva. Ordinacijsko izbeljivanje, pored ostalog, ima prednost i zbog mogućnosti boljeg praćenja tretmana od strane stomatologa. Ovakvo izbeljivanje traje od 30 do 60 minuta po seansi, i zavisno od boje koja se zeli postići može zahtevti nekoliko poseta. Vreme tretmana i broj dolazaka pre svega zavise od tipa obojenosti zuba i od nivoa željene beline zuba.

Na primer, ukoliko su zubi dobro pripremljeni i ukoliko je početna boja B4 (kliknite na sliku ispod pasusa za ključ boja), nakon jednog tretmana moguce je postići B2, a u nekim slučajevima čak i B1! Ukoliko se zahtevaju belji zubi, potrebno je nekoliko seansi, a broj seansi zavisno od početne boje i boje koja se želi postići određuje stomatolog prilikom pregleda. Prva seansa uključuje i čišćenje zubnog kamenca, mekih naslaga i peskarenje zuba.

Razlićiti tipovi prebojavanja različito će reagovati na proces izbeljivanja. Pre početka stomatolog će se raspitati o vašim navikama, istoriji korišćenja nekih lekova i slično, kako bi utvrdio nacin nastanka prebojenosti zuba i izvršiti pregled zuba i okolnog mekog tkiva.

Pod izbeljivanjem zuba se podrazumeva beljenje zuba hemijskim sredstvima. Zubi se prvo očiste ultra zvukom i poliraju. Nakon toga se nanosi vodonik-peroksid ili karbamid-peroksid u obliku gela, koji izazivaju proces oksidacije. Tako se uklanja pigmentna boja. Nakon nanošenja gela za izbeljivanje, zubi se obasjavaju svetlom posebne lampe, koja praktično ubrzava proces izbeljivanja.

U Dental SPA centru radi se opisana "brite-smile" tehnika izbeljivanja, gde se zubi premazuju gelom na bazi karbamid-peroksida ili hidrogen-peroksida, koji pod dejstvom specijalne lampe počinje da deluje. Nakon određenog vremenskog perioda zubi mogu da postanu belji za čak 9 nijansi i tako ostaju 1 do 3 godine. Izbeljivanjem mogu da otklone pre svega pigmentne boje, fluoroze (male bele fleke koje nastaju zbog fluora u vodi) kao i tetraciklinske fleke koje su nastale uzimanjem lekova.

Upotreba gela na bazi karbamid peroksida nije štetna i nema lose efekte kako na zube tako i na meko tkivo usne duplje, dok se u slucaju rada sa preparatima hidrogen-peroksida desni i usne moraju posebno zaštititi od dejstva preparata. Preparati na bazi hidrogen peroksida se koriste u slučajevima kada se želi postici „kreč“ bela nijansa, koja je česta na estradi, ali ne odaje utisak prirodnih zuba. Beljenje zuba nije bolno, s tim da postoji mogućnost kratkotrajne osetljivosti zuba na hladno i toplo, najviše dan ili dva nakon procedure. Sredstvo za izbeljivanje ne deluje na vestačke krune i plombe.

Blistavo beli zubi deluju privlačno i važe za izraz vitalnosti i zdravlja. Atraktivan osmeh deluje i na samopouzdanje. Ko ima lepe bele zube smeje se lepse i češće, zrači pozitivnom energijom, dok ljudi sa lošim zubima izbegavaju da se smeju da bi prikrili svoj nedostatak. Zubi sa lošim nadoknadama ili obojeni zubi, kao i karijesom zahvaćeni zubi mogu biti prepreka ostvarivanju kontakta.

Beljenje zuba u stomatološkoj ordinaciji Dental SPA centar je veoma popularna kozmetska procedura koja ne dovodi ni do kakvih strukturalnih promena na zubnom tkivu, te se proces može ponavljati bez štetnih posledica. U Dental SPA centru se za izbeljivanje zuba koristi specijalna lampa, pomoću koje se zubi brze i ravnomernije bele. Na slikama ispod teksta nalazi se primer beljenja zuba kod nas.


Pročitajte još i ...

  • Ordinacijsko beljenje zuba

Ordinacijsko beljenje vrši se specijalnom LED lampom uz prethodno čišćenje i pripremu zuba i okolnih tkiva. Na desnima uz zube nanosi se zaštitno sredstvo za

Još na sajtu...