• 018 588 727
 • 064 15 22 668
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Beljenje zuba - Metode, iskustva, cena | Dental SPA centar Niš

~ U Dental SPA centru vršimo izbeljivanje zuba na 3 načina: (1) laserski, (2) lampom za izbeljivanje zuba, (3) izrađujemo setove za kućno beljenje zuba. ~

izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba LED lampom

Izbeljivanje zuba LED lampom, t.j. ordinacijsko beljenje zuba po pravilu daje dobre rezultate. Ovo je tip beljenja za koji se odlučuje većina pacijenata i koji se najčešće primenjuje. Postupak se u većini slučajeva obavlja u dve seanse. Evo šta treba da znate o tome.

Ordinacijsko beljenje zuba u 4 koraka

Ordinacijsko beljenje vrši se specijalnom LED lampom u četiri koraka:

 1. Zubi se čiste od kamenca i mekih naslaga (ultrazvukom+peskarenje+poliranje). 
 2. Na desnima uz zube nanosi se zaštitno sredstvo koje štiti desni za vreme beljenja.
 3. Preparat za beljenje zuba se nanosi na zube.
 4. Preparat premazan preko zuba se osvetljava LED lampom u trajanju od pola sata.

Koliko traje ordinacijsko beljenje zuba?

Jedna seansa se sastoji od prethodno nabrojanih koraka i ne uključujći pripremu zuba (uklanjanje kamenca) traje pola sata. Potrebne su dve do tri posete za savršenu belinu. Ove posete se obično zakazuju dan za danom

beljenje zuba

Kako zapravo funkcioniše izbeljivanje zuba?

Izbeljivanje zuba funkcioniše tako što se sloj preparata za beljenje nanosi na zubnu gleđ. Preparati za beljenje zuba su na bazi vodonik-peroksida ili karbamid-peroksida u obliku gela, koji izazivaju proces oksidacije kada se nanesu, što zapravo izbeljuje zubnu gleđ. Proces oksidacije traje veoma dugo, a da bi se ubrzao i sveo na nekih pola sata zubi se obasjavaju svetlom posebne LED lampe, koja praktično ubrzava proces izbeljivanja.

Preparati na bazi hidrogen-peroksida se koriste u slučajevima kada se želi postici „kreč“ bela nijansa, koja je česta na estradi, mada ne odaje utisak prirodnih zuba.

Zbog čega je neophodno očistiti zube pre beljenja?

Pre izbeljivanja zuba svi karijesi se moraju ukloniti, zato što rastvor za izbeljivanje može prodreti kroz karijes i može dospeti do unutrašnjih delova zuba, izazivajući osetljivost zuba. Takođe, izbeljivanje neće delovati na ogoljene korenove zuba, zato što na njima ne postoji sloj gleđi. Do ogoljavanja korena moze doći usled povlačenja desni, to jest parodontopatije.

Šta uključuje cena za beljenje zuba?

U cena beljenja zuba uključuje:

 1. Čišćenje zuba od kamenca i mekih naslaga ultrazvukom.
 2. Peskarenje i poliranje zuba radi uklanjanja i najsitnijih nečistoća i pigmentacije.
 3. Zaštitna sredstva i preparate za beljenje, t.j. kompletan postupak beljenja.
 4. Dve do tri seanse, zavisno od potrebe, dok se ne postigne željena boja.

Cena beljenja zuba ne uključuje:

 1. Eventualne popravke zuba, ukoliko ima karijesa.
 2. Zamene starih plombi.

Važna napomena: Sredstvo za izbeljivanje ne deluje na vestačke navlake za zube i plombe. Ukoliko su stare (tamnije) plombe na prednjim zubima vidljive tokom govora, trebalo bi ih zameniti da bi se boja ukopila sa novom belom bojom zuba.

Šta se postiže beljenjem zuba?

Činjenica je da prilikom razgovora sa drugim ljudima pogled prirodno ide ka očima i ustima sagovornika. Treba imati lepe i bele zube, što može ostaviti dobar utisak na sagovornika. Blistavo beli zubi deluju privlačno i važe za izraz vitalnosti i zdravlja. Atraktivan osmeh itekako deluje i na samopouzdanje

Kada (Srbi) najčešće bele zube?

Naša iskustva su pokazala da se ljudi najčešće odlučuju za izbeljivanje zuba pred Novu godinu, po povratku sa letovanja i pred svadbe i ostala slavlja i važne događaje. Međutim, mlađe osobe vrlo često pribegavaju ovoj proceduri zarad svakodnevnih izlazaka i izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji zbog toga što može značajno da poboljša izgled zuba, bez mnogo neprijatnosti a i cena nije previsoka.

Da li je beljenje zuba štetno?

Upotreba gela na bazi karbamid-peroksida nije štetna i nema nikakve loše efekte, kako na zube tako i na meko tkivo usne duplje, dok se u slučaju rada sa preparatima hidrogen-peroksida desni i usne moraju posebno zaštititi od dejstva preparata. Beljenje zuba takođe nije ni bolno, s tim da postoji mogućnost kratkotrajne osetljivosti zuba na hladno i toplo, najviše dan ili dva nakon procedure.

Koliko traje efekat izbeljivanja zuba?

Efekat izbeljivanja zuba traje od 6 meseci do godinu dana, a u nekim slučajevima i duže, zavisno od navika pacijenta. Ukoliko osoba konzumira cigarete ili često konzumiraju obojena pića, boja zuba će se vratiti na prirodnu boju ranije. Kafa u velikim količinama takođe negativno utiče na boju zuba. Kod osoba koje ne praktikuju navedeno, boja može potrajati i duže.

izbeljivanje zuba

Da li se zubi mogu beliti više puta?

Izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji Dental SPA centar je veoma popularna procedura koja ne dovodi ni do kakvih strukturalnih promena na zubnom tkivu, te se proces može ponavljati više puta bez štetnih posledica. Bez obzira, ne preporučujemo izbeljivanje zuba češće od jednom u godinu dana.

Zbog čega zubi inače postaju žuti (na šta treba obratiti pažnju)?

Prebojavanja zuba su najčesca zbog starenja i prevelike upotrebe kafe, duvana i obojenih napitaka. To su takozvane mrlje koje nastaju veštački na spoljašnjoj površini zuba. Osim ovoga, česta su i prebojavanja koja nastaju u samoj strukturi gleđi zuba. To su takozvana strukturna prebojavanja. Ona mogu nastati pri unosu većih količina fluora u organizam za vreme rasta zuba (fluoroza zuba). Druga vrsta prebojavanja može nastati prilikom upotrebe nekih antibiotika (tetraciklina) u istom periodu (zbog čega se i ne daju trudnicama i deci mladjoj od 8 godina). U ovakvim slučajevima prebojenost se ne nalazi samo u povrsinskom delu zuba, već zahvata čitavu gleđ. Izbeljivanje ovakvih zuba nije toliko efikasno kao u slučaju površinskog prebojavanja, ali i pored toga može se postići određen stepen korekcije boje zuba.

Važno je napomenuti da sama boja zuba potiče od boje zubne kosti, odnosno od boje zubnog dentina, a ne od same gleđi, koja se nalazi na povrsini zuba.

Koja su iskustva za beljenje zuba (šta mogu očekivati)?

Razlićiti tipovi prebojavanja različito će reagovati na proces izbeljivanja. Pre početka stomatolog će se raspitati o vašim navikama, istoriji korišćenja nekih lekova i slično, kako bi utvrdio način nastanka prebojenosti zuba i izvršiti pregled zuba i okolnog mekog tkiva. Na primer, ukoliko su zubi dobro pripremljeni i ukoliko je početna boja B4 (kliknite na sliku ispod pasusa za ključ boja), nakon samo jedne seanse moguće je postići B2, a u nekim slučajevima čak i B1! Ukoliko se zahtevaju belji zubi, potrebno je nekoliko seansi, a broj seansi zavisi od početne boje i boje koja se želi postići i određuje stomatolog prilikom pregleda. 

 

U Dental SPA centru radi se opisana "brite-smile" tehnika izbeljivanja, gde se zubi premazuju gelom na bazi karbamid-peroksida ili hidrogen-peroksida, koji pod dejstvom specijalne lampe počinje da deluje. Nakon određenog vremenskog perioda zubi mogu da postanu belji za čak 9 nijansi i tako ostaju 1 do 3 godine. Izbeljivanjem mogu da otklone pre svega pigmentne boje, fluoroze (male bele fleke koje nastaju zbog fluora u vodi) kao i tetraciklinske fleke koje su nastale uzimanjem lekova.

Primer beljenja zuba u Dental SPA centru 

Slike ispod prikazuju primer beljenja zuba kod nas. 

Koje su alternativne tehnike?

Pored beljenja zuba LED lampom, u Dental SPA centru nudimo i izbeljivanje zuba laserom. Princip izbeljivanja je sličan, ali se efekat zbog veće snage lasera postiže za kraće vreme. Takođe, na raspolaganju vam je i kućno beljenje zuba.

Cena beljenja zuba?

Cene svih tehnika koje primenjujemo za izbeljivanje zuba možete naći u našem zvaničnom cenovniku: CENA.

Zakažite odmah!


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...