Ortodoncija

~ Osnivač i vlasnik ordinacije Dental SPA centar, dr spec. Milica Milutinović-Ćirić, je specijalista ortopedije vilica, koja uz specijalizaciju poseduje i mnogobrojne sertifikate renomiranih kuća iz oblasti ortodincije. ~

momak i devojka sa pravim zubima

Značaj ispravljanja zuba

Različite nepravilnosti zuba i položaja vilica nazivaju se malokluzije, a njihovo ispravljanje je bitno iz mnogo razloga. Pre svega dovođenje zuba i vilica u pravilan položaj je od izuzetne važnosti u uspostavljanju pravilnih funkcija usne duplje, koje su vezane za ishranu i disanje, a samim tim i za pravilno funkcionisanje celog organizma.

Pravilan položaj zuba u vilici omogućava bolje čišćenje zuba i pravilnu higijenu, pa je to svojevrsni vid prevencije protiv karijesa i parodontopatije; Ortodonskom terapijom postižemo da osmeh postane lepši u smislu bolje vidljivosti zuba i šire linije osmeha, korigovanja asimetrija, a profil postaje pravilniji. Sam bolji estetski doživljaj osobe utiče na sve aspekte društvenog i poslovnog života, kao i na podizanje samopouzdanja.

pravi i lepi zubiIskustvo je pokazalo da se ortodontu najčešće javljaju mladi od 15 do 25 godina, kada sami počinju da budu svesni nepravilnog položaja pojediinih zuba i kada svoj osmeh počinju da upoređuju sa savršenim osmesima pevača i glumaca.

Zašto je bitno sprovesti ortodontski tretman?

Ortodontsku terapiju je najbolje početi u dečijem periodu, kada krene smena zuba jer su tada sva tkiva usne duplje u procesu rasta i mogu da se menjaju u velikoj meri. Nije kasno početi ortodontski tretman i kod starije dece, pa i kod odraslih. Pored velikog značaja ortodontske terapije u sprečavanju karijesa i parodontopatije, imaju i veliki uticaj u prevenciji oboljenja viličnog zgloba.

Efekat lošeg položaja zuba vidljiv je i na licu. On utiče na položaj usana i mišića lica, što se u velikoj meri može odraziti na izgled. Usne, obrazi i brada, prate položaj zuba i što se pre položaj zuba i odnos vilica postave u pravilan odnos, fizionomja i kompletan izgled se menjaju u najboljem mogućem pravcu.Čak i kasnije, tokom starenja, ako je pravilan položaj zuba i ako je dubina zagrižaja normalna, nema pojave sitnih mimičnih bora oko usana, nazolabijalne bore ne dolaze do izražaja, a usne ne poprimaju tužan izraz. U nekim situacijama, čak i intervenije plastičnog hirurga mogu biti izbegnute ukoliko se pravilno sprovede ortodontska terapija izvede kod odraslih pacijenata.

S obzirom na sve prednosti, i zdravstvene i estetske, na ortodontske terapije treba gledati kao na investiciju u budućnost.

Autor teksta:
Dr spec. Milica Milutinović-Ćirić,
specijalista ortopedije vilica - ortodoncije
Dental SPA centar Niš
Mob. i viber: 064/15-22-668

 

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...