Paradontopatija

~ Tehnike koje primenjujemo su (od manje ka više intenzivnim): terapija laserom, PRF, režanj operacija. ~

Recesija gingive

Recesija gingive

Povlačenje desni predstavlja pomeranje nivoa ivice gingive tj. ivice desni u pravcu vrha korena zuba. Može biti generalizovano, da zahvata sve prisutne zube ili se pak manifestuje samo na pojedinim zubima. Ukoliko imate probleme sa paradontopatijom i krvarenjem desni možete se informisati na ovoj stranici, a takođe Vam savetujemo i da dođete u Dental SPA centar na konsultacije sa lekarom.

Povlačenje desni sa svih zuba - generalizovani oblik parodontopatije


crtez zuba gde se vidi da su se sa jedne strane povukle desni i pocela je paradontopatijaPovlačenje desni oko većine zuba prdstavlja kliničku manifestaciju uznapredovalog stadijuma parodontopatije. Nakon početnog stadijuma parodontoze, koji se karakteriše akutnim zapaljenjem desni (desni su uvećane, crvene, krvare prilikom pranja ili konzumiranja žilave hrane, npr. jabuke) dolazi do njihovog propadanja i ta destrukcija klinički se registruje kao ogolićenje korena zuba te oni izgledaju kao da su izduženi. Ovi defekti desni mogu biti različitih veličina i oblika. Povlačenje desni osim gubitka mekog tkiva prati i gubitak koštanog tkiva koje napreduje sve do terminalnog stadijuma parodontopatije gde je gubitak kosti toliki da dolazi do labavljenja i ispadanja zdravih zuba. Povlačenje desni sa svih zuba je povezano sa generalizovanom parodontozom i zahvata propadanje tvrdih i mekih tkiva potpornog aparata zuba sa svih strana.lepi zdravi zubi u zagrizaju, ali sa veoma izrazenom paradontopatijom kod kojih su skoro celi korenovi ogoljeni

Uzrok parodontopatije sa svim njenim posledicama je pre svega dentalni plak. Taloženjem minerala u meke zubne naslage dolazi do formiranja kamenca koji je osnovni uzrok povlačenju desni i gubitku koštanog tkiva koji "beže" od ove iritacije.

U ovom stadijumu glavni cilj terapije je lečenje osnovnog oboljenja, odnosno terapija parodontopatije. Zavisno od stadijuma paradontopatije i stepena povlačenja desni, terapija je različita.

cretz zuba sa naznacenim mestima povlacenja desniLečenje generalizovanog oblika paradontopatije u Dental SPA centru

  1. U prvom stadijumu parodontopatije preporučujemo detaljno čišćenje zuba od mekih i čvrstih naslaga. Naša preporuka u ovom stadijumu je blaga dezinfekcija džepova stomatološkim laserom. Pacijentima se savetuje masaža desni različitim preparatima i ispiranje dezinfekcionim sredstvima.
  2. U drugom stadijumu parodontopatije, princip lečenja je isti, samo što za obradu dubljih džepova koristimo jaču energiju lasera.
  3. Kod trećeg stadijuma se pored svega navedenog, pribegava i hirurškom tretmanu odnosno, režanj operaciji.

Ono što se preporučuje u terapiji povlačenja desni u svim stadijumima parodontopatije i što može u velikoj meri da ubrza i stimuliše regeneraciju desni je PRP terapija. PRP preparat se dobija centrifugiranjem vlastite krvi bogate trombocitima. U trombocitima se nalaze faktori rasta koji iniciraju reparatorne odgovore tkiva, pozitivno utiču na produkciju kolagena i lokalne vaskualrizacije. Aplikacija PRP ja se radi u lokalnoj anesteziji i podrazumeva unošenje male kolicine PRP preparata tankom iglicom u desni i može se nazvati mezoterapijom desni. Postupak je bezbedan i nema opasnosti od nastanka alergija.

Povlačenje desni oko pojedinih zuba

Povlačenje desni koje zahvata pojedine zube može se javiti na jednom ili više zuba. Karakteriše se najčešće, eksponiranjem korena zuba sa spoljašnje strane zuba.

Najčešći uzroci povlačenja desni oko pojedinih zuba su:

slika cele vilice u zagrizaju gde se vidi veliko povlacenje desni donjih zuba1. OKLUZALNA TRAUMA - prilikom zatvaranja vilica neki zubi mogu pre dolaziti u kontakt nego ostali zubi. Ovaj odnos zuba se naziva traumatski kontakt, jer dovodi do preopterećenja (traumatizacije) tih zuba. Posledica traumatskog tj. ranog kontakta su destruktivne promene na desnima i na koštanom tkivu.

Najčešći uzroci ranog kontakta zuba su:

a. Gubitak zuba- gubitak zuba dovodi do naginjanja susednih zuba usled čega ti zubi nisu više ravnomerno opterećeni. Takođe, zubi iz suprotne vilice "isplivavaju" u prazan prostor stvoren gubitkom zuba i otežavaju kretnje donje vilice i uzrok su delovanja jačih sila na pojedine zube a i sami mogu biti izloženi dejstvu istih sila.

b. Ortodontske anomalije zuba i/ili zubnih nizova- slično kao kod gubitka zuba, različite nepravilnosti pre svega položaja pojedinih zuba ili grupe zuba imaju za posledicu da sile koje deluju u ustima na te zube deluju drugačije već kada su oni u svom normalnom položaju i ti zubi bivaju preopterećeni. Kao posledica dejstva ovih sila dolazi do povlačenja desni i gubitka kosti najčešće samo sa jedne strane zuba. Takođe, kod ovih anomalija otežano je samočišćenje i čišćenje usne duplje što omogućuje lakšu akumulaciju dentalnog plaka, kamenca i konkremenata što ima za posledicu pogoršanje kliničke slike.

2. LOŠA TEHNIKA CETKANJA ZUBA - korišćenje horizontalnih pokreta, četkica sa tvrdim vlaknima i primena većeg pritiska nego što je potrebno prilikom pranja zuba definiše se kao agresivno četkanje zuba. Ima za posledicu oštecenje mekih tkiva tj. desni koje se manifestuje njihovim povlačenjem kao i pojavom plitkih defekata na ogoljenom delu zuba tj. korenu.

3. VISOKI PRIPOJI FRENULUMA I PLIKA- usled poremećaja u razvoju pripoj frenuluma i plika (sluzokožni nabori u ustima) može biti u neposrednoj blizini ivice gingive. Tada se u toku žvakanja hrane, mimike, pranja zuba i dr., preko njih prenosi vuča na gingivu usled čega se ivica desni odvaja od zuba i dolazi do njenog pomeranja i ogolicavanja vrata zba.

4. NEADEKVATNI PROTETSKI RADOVI I PLOMBE - preširoke krunice, plombe koje prominiraju, protetski radovi koji su uzrok traumatskog kontakta.crtez sa strelicama kako se pomeraju zubi usled vadjenja jednog zuba da bi popunili prazan prostor

TERAPIJA RECESIJE GINGIVE

Otklanjanje uzoka recesije:

  • a. Eliminisanje traumatskog kontakta selektivnim brušenjem zuba
  • b. Nadoknada ekstrahovanih zuba - protetska rehabilitacija
  • c. Ortodontska terapija- ispravljanje nepravilnog položaja zuba
  • d. Pravilno održavanje oralne higijene
  • e. Hirurška korekcija visoko postavljenih frenuluma i plika
  • f. Zamena neadekvatnih protetskih radova
  • crtez pravilno pranje zuba

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...