Parodontopatija

~ Tehnike koje primenjujemo su (od manje ka više intenzivnim): terapija laserom, PRF, režanj operacija. ~

Režanj operacija

Režanj operacija

U terapiji uznapredovale parodontopatije, jedan od osnovnih zahvata je režanj operacija. Režanj operacija predstavlja hiruršku proceduru, koja podrazumeva podizanje desni i direktno uklanjanje patoloških promena i zubnih konkremenata.

Može da se radi na jednom ili više zuba koji su zahvaćeni uznapredovalom parodontopatijom gde je nemoguće dobro čistiti parodontalni džep zbog njegove dubine. Uz čišćenje prostora oko zuba, u toku ove operacije otklanja se patološki promenjeno tkivo desni, cime se omogućuje bolje prileganje tkiva desni na zube nakon vraćanja režnja i njegov bolji pripoj za kost i zube.desni pacijenta nakon rezanj operacije sa spustanjem desni

Ukoliko je došlo do izraženog povlačenja kosti i labavljenja zuba u džepove se ubacuje veštačka kost i membrane koje nadoknađuju defekat u kosti i stimulišu sintezu nove kosti. U Dental SPA centru se pored veštačke kosti u džepove može ubaciti i PRF (platelet-rich fibrin), membrana bogata trombocitima koja se dobija centrifugiranjem vlastite krvi uz koju je regeneracija izgubljene kosti mnogo bolja i brža.

Proces je bezbolan, traje 30 minuta do sat vremena, a cilj operacije je smanjenje dubine parodontalnih džepova.

Često savetujemo vezivanje zuba splintom u blok nakon režanj operacije ako procenimo da je to najbolje rešenje za trenutno stanje jer time zube stabilizujemo i sprečava se njihovo dalje rasklaćivanje. Vezivanje zuba u blok je moguće i izradom cirkularnog mosta.

dve starije zenske osobe majka i kcerka zagrljene sa lepim osmehom


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...

  • Ordinacijsko beljenje zuba

Ordinacijsko beljenje vrši se specijalnom LED lampom uz prethodno čišćenje i pripremu zuba i okolnih tkiva. Na desnima uz zube nanosi se zaštitno sredstvo za