• 018 588 727
 • 064 15 22 668
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Tvrdi laser Waterlase iPlus

Bezbolne stomatološke intervencije najsavremenijim laserom

navlake za zube video

Paradentoza i navlake za zube – Laserska priprema za dugotrajan zubni most

Paradentoza i navlake su loša kombinacija. Povlačenje desni će uzrokovati da zubni most  nakon nekog vremena izgleda ružno. U Dental SPA u Nišu ovaj problem rešavamo laserskom pripremom zuba za zubni most. Jedini u regionu posedujemo najsavremeniji laser za tvrda tkiva Waterlase iPlus i njime vršimo pripremu zuba i desni .

Znajte ovo: bilo da već imate most i želite/treba da ga promenite, ili pravite novi most za zube, vek trajanja mosta umnogome zavisi i od pripreme okolnog tkiva. U nastavku ćemo izložiti zašto je to tako.

Kako da znate da je stari most za zube dotrajao?

Most za zube ima vek trajanja. Trajanje navlake za zube zavisi od stepena povlačenja desni. Paradentoza i navlake mogu biti glavobolja jer vremenom i most zubi prolaze kroz sledeće:

 1. Najpre, desni se blago povlače.
 2. U prostor između most zuba upada hrana.
 3. Zbog otežanog čišćenja hrana propada i stvaraju se bakterije.
 4. Bakterije izazivaju upalne procese.
 5. U kasnijim stadijumima desni krvare ispod stare krunice za zube.
 6. Zubni džepovi se produbljuju.
 7. Most zubi počinju da se klate.
 8. Postoji opasnost od gubitka most zuba.
U ovom slučaju, ukoliko se ništa ne preduzme neizvesno je da nove navlake za zube uopšte i mogu da se urade a da pacijent dobije garanciju dužu od 2-3 godine.

Stari most za zube

most za zube

Popravka zubnog mosta u slučaju povlačenja desni

Popravka zubnog mosta je moguća, ali dok je most privremeno cementiran. 

Postoje dva načina cementiranja mosta: privremeno i trajno. Za privremeno cementiranje se koristi slabiji cement pa je most moguće relativno lako skinuti. Ovo je dobro jer su moguće korekcije i popravka zubnog mosta, ali ne valja jer u nekim slučajevima most može ispasti sam od sebe. Za trajno cementiranje se koriste jači materijali i most je vrlo teško skinuti, čak postoji i opasnost od ispadanja (vađenja) zuba prilikom skidanja, pa se ovakvi mostovi skidaju uglavnom tako što se most preseče na određenim mestima i oslobode se zubi. Tom prilikom se most uništava. 

Privremeno se zubni most cementira na par nedelja, a kako su efekti paradentoze dugotrajniji, izvesno je da će most biti trajno cementiran kada se javi preveliko povlačenje desni. Ovo ograničava vek trajanja mosta na par godina, dok se desni ne povuku, pa se zbog sečenja i skidanja mosta mora praviti novi. Zato je potrebna laserska priprema i most će trajati duže, tj. desni će se mnogo sporije povući.

 

Kako obezbediti dugovečnost novog mosta ili omogućiti zamenu starog?

Bilo da je novi zubni most u pitanju ili zamena stare krunice za zube, savremena protetika koju primenjujemo u Dental SPA centru u Nišu nalaže prethodnu pripremu okolnog tkiva. Cilj je sterilisati okolno tkivo i eliminisati mogućnost za pojavu zubnih džepova i prostora između mosta i desni. To postižemo na sledeći način:

 1. Laserom se najpre očiste džepovi, korenovi zuba, detaljno se uklone svi konkrementi sa zuba, kao i granulaciono tkivo sa desni koje su uz koren zuba.
 2. Nakon prvog koraka nema više strane materije poput konkremenata između zuba i desni, sve je čisto i sterilno, pa se desni vraćaju i ponovo pripajaju za koren, stvarajući nova vlakna koja se lepe za desni.
 3. Dubina džepova se na ovaj način smanjuje i zubi se fiksiraju.
Fiksirani zubi su bolji i čvršći oslonac na koji mostovi zuba naležu. Dobar oslonac znači da budući most za zube neće imati mikropomeranja u koja će moći da uđu bakterije i sve više i više produbljuju prostor između mosta i zuba.

Kada se bude rešila paradentoza i navlake će biti estetski mnogo lepše i doći do izražaja. 

zubni most

Prednosti lasera u odnosu na režanj operaciju

Alternativa koju protetika nudi je režanj operacija, odnosno hirurško podizanje režnja (hirurški se odvoje desni od zuba), a konkrementi se skidaju ultra zvukom. Kod ovakvog strogo mehaničkog čišćenja desni se nakon toga pripajaju za zube, ali se u toku operacije prostor između desni i zuba ne steriliše.

Prednosti lasera:

 1. Laserskim tretmanom se izbegava operacija jer nema potrebe da se podiže režanj.
 2. Razaranje tkiva je minimalno jer laser specijalnim nastavkom prodire u prostor između desni i zuba.
 3. Laser ujedno i ubija sve bakterije i kompletno steriliše prostor.
 4. Za razliku od operacije, bezbolno je.
 5. Cena je značajno niža.

Iako u Dental SPA centru nudimo i režanj operaciju, pacijentima preporučujemo kvalitetniju i jeftiniju lasersku pripremu pre postavljanja navlake za zube.

protetika

Zaključak i cena

Ukoliko se most za zube postavi na zdravoj osnovi, trajaće dugo. Da li je osnova zdrava, pregledaće i reći će Vam stomatolog. Ukoliko osnova nije u potpunosti zdrava, Dental SPA centar Niš je jedno od retkih mesta gde možete dobiti najsavremeniju lasersku pripremu.

Naravno, zubi se nakon što se mostovi zuba postave moraju lepo održavati da bi zdrava još dugo ostala zdrava.

Za zubni most cena se može naći u cenovniku na našem sajtu, u sekciji protetika, za sve tipove navlake za zube. Cene režanj operacije i laserske pripreme se takođe mogu naći u cenovniku i nisu uključene u cenu izrade krunice za zube, već se rade po potrebi i preporuci lekara. I još jenom za kraj, paradentoza i navlake teško idu jedno sa drugim, zato je potrebno najpre tretirati paradentozu. Bolje je izdoviti dodatni dan-dva za ovu pretproceduru i usporiti povlačenje desni, pa tek onda postaviti zubni most. 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...