• 018 588 727
 • 064 15 22 668
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Tvrdi laser Waterlase iPlus

Bezbolne stomatološke intervencije najsavremenijim laserom

bezbolna popravka zuba laserom

Dental Laser – Vrste, karakteristike, princip rada, primena

Mnoge stomatološke ordinacije u cilju marketinga tvrde da poseduju stomatološke lasere. Međutim, laseri se međusobno mnogo razlikuju, kako po tehnologiji tako i po funkcijama koje mogu da obave. Retki su oni laseri kojima je moguća popravka zuba ili lasersko vađenje zuba. U ovom tekstu ćemo objasniti razlike.

Kada se laserski zrak uperi u ciljnu materiju, materija može da reflektuje, apsorbuje, raspraši ili transparentno propusti laserski zrak. Dubina prodiranja i koeficijent apsorpcije koji laseri imaju upravo zavisi od ove interakcije, t.j. optičkih karakteristika materije, a način interakcije zavisi od: (1) talasne dužine ili boje svetlosti, i (2) trajanja impulsa koje proizvode.

U stomatologiji se najčešće sreću su diodni t.j. meki laseri, a mnogo ređi su tzv. Er:Yag tvrdi laseri.

Diodni laser

Tehničke karakteristike: Diodni laseri mogu imati talasnu dužinu svetlosti od 360nm do 2100nm. Ovo je opseg talasnih dužina ultravioletnog (200-400) um, vidljivog (400-700) nm, i infra-crvenog spektra (700-2900) nm. Zrak može biti kontinualan ili da pulsira. Kontinualni zrak kod njih je relativno male snage 0.1-50W. Konkretno, Biolase Epic 10 dental laser koriti 940nm zrak i ima snagu od 10W.

Princip rada: Diodni laseri su termalni laseri. To znači da ovaj laser seče spaljivanjem. To jest, zagreva tkivo do te tačke u kojoj se hemijske veze koje ga drže zajedno raspadaju.

Primena: Pošto automatski kauteriziraju rezove koje naprave, termalni laseri se često koriste za sečenje mekih tkiva i operacije u područjima gdje ima puno krvarenja. Koriste se za:

 1. Sečenje isključivo mekog tkiva
 2. Lasersko uklanjanje resice u ustima
 3. Lasersko vadjenje zuba, ali samo za sečenje mekog tkiva da bi se npr. oslobodio umnjak koji je urastao u desni
 4. Lečenje paradentoze laserom
 5. Izbeljivanje zuba
 6. Hirurški zahvati nad mekim tkivima
 7. Lečenje kanala korena zuba
 8. Desenzibilizacija zuba
Diodni laser ne može da seče kost i ne može se koristiti za lasersko popravljanje zuba.
lasersko popravljanje zuba nis

Tvrdi (vodeni) laser

Tehničke karakteristike: Er:YAG laser je tip tvrdog lasera koji kao izvor zračenja koristi matricu itrijum aluminijum granata (YAG), dopiranu atomima erbijuma Er. Er:YAG laseri emituju svetlost talasne dužine 2940nm što pripada bliskoj infracrvenoj oblasti. Može da radi sa kratkim i dugim impulsima (ali ne i kontinualno). Snaga je ogromna i meri se kao energija u jednom impusu (koji kod iPlus lasera traje samo 60 mikrosekundi i iznosi oko 20pJ po impulsu).

Princip rada: Ključ je u talasnoj dužini. Svetost ferkvencije 2940nm Er:YAG lasera se jako apsorbuje od strane molekula vode, usled atomske rezonancije. Zbog ovoga se laseri koji rade na ovom principu nazivaju i „vodeni laseri“. Tokom svakog laserskog impulsa, svetlost visokog intenziteta u fokusu lasera ​​stvara gas pod električnim nabojem poznat kao plazma. Na kraju svakog laserskog impulsa, plazma kolabira i oslobođena energija proizvodi mikro-eksplozije koje otkidaju mikronske delove tkiva. Ovo je mnogo preciznije i moguće je seći i meka tkiva i kosti. Ako radi sa kratkim impulsima postaje termalni laser.

Primena: Sečenje kako mekih tkiva tako i kosti, pa samim tim i:

 1. Popravka zuba
 2. Lasersko vadjenje zuba, uključujući i sečenje kosti laserom da bi se lakše izvadio zub
 3. Lasersko uklanjanje resice
 4. Lečenje paradentoze laserom (zamena za režanj operaciju)
 5. Hirurški zahvati nad mekim i tvrdim tkivima

Tvrdi laseri starije generacije nisu imali dovoljnu snagu da otvore zubnu gleđ, tako da starijim tvrdim laserima lasersko popravljanje zuba nije moguće. Zub se mora otvoriti na klasičan način, pa se karijes uklanja laserom. Najsavremeniji laseri kakav poseduje Dental SPA centar mogu i to, pa je popravka zuba moguća od samog početka do kraja.

Takođe, ovi uređaji su značajno skuplji, pa je za lasersko vadjenje zuba cena viša od klasičnih intervencija. Za lasersko uklanjanje resice u ustima cena se razlikuje zavisno od tipa lasera koji se primenjuje. Tvrdi laser je skuplji, ali i brži i pravi preciznije i manje rezove. Pogledajte cenovnik na našem sajtu.
lasersko vadjenje zuba cena

Laseri u Dental SPA centru u Nišu

Specijalistička stomatološka ordinacija Dental SPA centar Niš je u svoju svakodnevnu praksu uvela diodni dental laser Biolase Epic 10 još davne 2012. godine, kao prva ordinacija  sa laserom u regionu. Svoje veliko iskustvo u primeni diodnog lasera proširili smo 2022. godine i tvrdim laserom Waterlase iPlus najnovije generacije kojim je moguće otvoriti čak i gleđ, što ga čini trenutno jedinim laserom južno od Beograda koji ima ovu mogućnost.

Ukoliko želite praktično bezbolnu lasersku intervenciju, pozovite i zakažite termin odmah!

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...