• 018 588 727
 • 064 15 22 668
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Stomatološki laser

~ Ordinacija Dental Spa centar prati svetske trendove i u svoju parksu je uključila i primenu diodnog lasera najnovije generacije EPIC 10, američkog brenda Biolase ~

lasersko izbeljivanje zuba

Lasersko beljenje zuba

Čuli ste da se izbeljivanje zuba može obaviti na više načina. Ne znate u čemu je razlika? Kako da odlučite da li da radite lasersko beljenje zuba ili beljenje zuba lampom? U ovom tekstu ćemo Vam ukazati na prednosti laserskog izbeljivanja i pomoći da donesete ispravnu odluku.

Koje su prednosti laserskog izbeljivanja zuba?

U prednosti za izbeljivanje zuba laserom možemo ubrojati sledeće.

 1. Lasersko izbeljivanje zuba ima znatno kraće vreme intervencije (20 minuta).
 2. Tretman je jednoseansan, za razliku od beljenja ordinacijskom lampom, koje zahteva dve - tri sesije.
 3. Osetljivost zuba, koja može da se javi posle izbeljivanja zuba lampom znatno je skraćena kod ovog tipa beljenja ili potpuno izostaje.
 4. Efekti izbeljivana su bolji.
 5. Gelovi koji se koriste kod ove vrste izbeljivanja se iniciraju (pobuđuju) laserom i slični su gelovima za izbeljivanje lampom, ali je intenzitet lasera znatno jači nego lampe za beljenje. Samim tim je i prodor kiseonika koji se oslobađa iz aktiviranog gela bolji (prodire i tri puta dublje u strukturu zuba) i mehanički odstranjuje pigmente iz zubne strukture.

izbeljivanje zuba laserom

Da li će ovaj način dati bolje rezultate?

Ovo pitanje pitaju mnogi. Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Pokušaćemo da ga sagledamo kroz par uglova.

 1. Generalno govoreći, na efekat beljenja najveći uticaj ima struktura Vaših zuba. Na zube se pre beljenja nanosi gel za beljenje i on se aktivira svetlošću lasera (u ovom slučaju), ili lampe. Ono što zapravo beli zube je sam gel za beljenje zuba. Kako će se zubi izbeliti pre svega zavisi od toga kako će zubi reagovati na sastav gela. Pojednostavljeno rečeno, kao što i neka kosa bolje "primi" boju, takav slučaj je i sa zubima.
 2. S druge strane, snaga lasera je koncentrisanija i mnogostruko veća od snage lampe pa efekti mogu za nijansu biti bolji.
 3. Gel za izbeljivanje zuba laserom i izbeljivanje lampom se razlikuju. Kako će zubi reagovati na jedan ili drugi gel možete sa sigurnošću znati tek nakon probe i ukoliko Vas neko ubeđuje da ćete sa sigurnošću imati bele zube "kao keramičke pločice", imajte (veliku) dozu rezerve.  

Jedno je sigurno. Vaši zubi će biti bar za 2-3, pa možda i 4 nijanse svetliji na ključu boja i sigurno ćete videti razliku, i, verujemo, biti zadovoljni rezultatima. Ključ boja je na dnu ovog teksta: beljenje zuba.

Ukoliko ste i dalje u dilemi da kažemo eksplicitno. Ako nećete da dolazite dva-tri puta u ordinaciju, izaberite laser. Ako Vam je sve jedno, ne treba bežati ni od lampe. Cena izbeljivanja zuba lampom je niža. I beljenje lampom daje dobre rezultate. 

Koja su iskustva i kada se vidi efekat izbeljivanja?

Efekat izbeljivanja generalno je vidljiv odmah nakon seanse, ali se puni efekat vidi tek 24 sata nakon beljenja. Zašto? Gel prodire i nastavlja da deluje na zube dosta nakon beljenja. Jedna do dve nijanse su vidljive odmah, ali se pacijenti često prijatno iznenade efektima tek sutradan ujutru. 

Da li je beljenje štetno?

I ovo pitanje često dobijamo. Metoda izbeljivanje zuba laserom (a i generalno stomatološkog beljenja) je potpuno sigurna i bezbedna po strukturu zuba i zdravlje pacijenta. Naravno ukoliko je urađena u stomatološkoj ordianciji, zato što je pre aplikacije gela na zube neophodno obavezno pažljivo i dobro zaštiti desni da desni ne bi došle u dodr sa gelom. U ovu svrhu se na desni nanosi specijalna zaštitna masa. I da dođe do kontakta, jedino što se može desiti je blaga iritacija i crvenilo desni koja može da traje dan-dva, ali je u svakom slučaju neprijatno, pa treba izbegavati ovo i beljenje uraditi kod iskusnog stomatologa.

Koliko traju efekti izbeljivanja zuba?

Trajnost intervencije zavisi od higijenskih i navika u ishrani. Ukoliko pacijenti redukuju upotrebu hrane sa jakim pigmentima i ne koriste cigarete, efekti beljenja će se videti i nekoliko godina. Naravno, zubi će polako tamneti i "vraćati se" u prirodnu boju (boja od koje smo krenuli). Zato najčešce pacijenti ponavljaju proceduru izbeljivanja jednom u godinu dana, da bi održavali boju i pomerali je u svetliju nijansu. Kod pušaca taj period je znatno kraci.

Koliko često se zubi mogu beliti?

Jednom u 6 meseci do godinu dana. Ne bi trebalo češće. Sa ovom frekfencom beljenje je potpuno bezbedno po strukturu zuba.

Žuta boja zuba se zbog loših navika (kafa, cigarete, obojena pića) može vratiti. Kada se vrati, seansa se može ponoviti. Prilikom ponavljanja je čak moguće i promeniti način beljenja pa videti koji daje bolje i dugotrajnije rezultate. Mada, bez obzira na tehniku beljenja, svaki naredni put skoro po pravilu daje bolje rezultate.

Koja je procedura za izbeljivanje zuba?

Korake procedure možete naći na ovom linku: koja je procedura.

Šta još treba znati?

Kao i svaki drugi bličing, ni ovaj ne izbeljuje plombe i krunice, tako da ih je neophodno promeniti nakon beljenja, ukoliko postoje u vidljivom delu zuba (koji se vidi prilikom osmeha).

Vodite računa da u nekim ordinacijama beljenje LED lampom nazivaju i reklamiraju kao beljenjem laserom, što nije tačno ni što se procedure, ni opreme tiče.

U poslednje vreme sve je češća pojava da se izbeljivanje zuba radi u kozmetičkim salonima (!) po relativno niskim cenama. Ako razmišljate o ovakvom koraku, raspitajte se da li će to beljenje izvesti stručno lice, odnosno stomatolog, da li će uraditi prethodnu pripremu zuba, da li je preparat kojim se radi zvanično registrovan u Srbiji od strane agencije za lekove (što Vam garantuje bezbednost), i da li je lampa (teško da je stomatološki laser tu prisutan) kojom se radi atestirana i priznata u Srbiji. Na posletku, raspitajte se kod onih koji su to već radili na taj način koliko dugo traju efekti ovakvog beljenja.

Laser u Dental SPA centru

Stomatološka ordinacija Dental SPA centar je prva u Nišu pre više godina u svakodnevnu praksu uvela stomatološki laser, koji se, pored ostalog, može koristiti i za lasersko izbeljivanje zuba. Imamo veliko iskustvo sa beljenjem. Već veoma dugo (više od decenije) primenjujemo tehniku beljenja zuba lampom, i pravimo setove za kućno izbeljivanje zuba, ali je izbeljivanje zuba laserom tehnika beljenja sa kojom se rezultati postuzu mnogo brže.

laser za izbeljivanje zubaizbeljivanje zuba iskustva

 

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...