• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

metalna vizil proteza

Metalne vizil proteze

Kao i klasične parcijalne proteze, metalne skeletirane – vizil proteze nadoknađuju gubitak većeg broja zuba. To je naprednija, čvršća i manje glomazna varijanta parcijalnih proteza, odnosno takozvane zubne proteze bez nepca, koje se skidaju i vade iz usta radi održavanja higijene.  

Zubne proteze bez nepca se izrađuju na osnovu individualnog otiska, tako što se prvo izrađuje skelet od metala, na koji se kasnije postavljaju akrilatni grebeni u koje su ugrađeni fabrički akrilatni zubi.vizil zubne proteze bez nepca

Metalne vizil proteze, odnosno zubne proteze bez nepca, se mogu raditi kao proteze sa livenim kukicama, ali i kao kombinovani radovi sa namenskim krunama na preostalim zubima. Metalne vizile koji se za susedne zube drže pomoću kukica ređe radimo jer je tada narušen estetski momenat, pošto su ove kukice su livene i glomazne. Češće radimo metalne vizile sa atečmenima. U tom slučaju se na preostale zube postavljaju  namenske krunice sa specijalnim nastavcima koji su u njih ugrađeni, a na samoj protezi se pravi ležište koje odgovara ovim nastavcima i proteza se preko njih drži za susedne zube. U ovom slučaju se pritisak žvakanja na mnogo bolji način prenosi na preostale zube i desni, sami zubi su manje opterećeni, a estetika je mnogo bolja.

Metalne proteze su dosta čvrće i postojanije od klasičnih, pritisak žvakanja je mnogo bolje raspoređen, pa je udobnost veća. Deo koji naleže na nepce je redukovan i smanjen, pa je čulo ukusa neporemećeno i pacijent se mnogo lakše prilagođava.

Postoji mogućnost izrade totalne skeletirane proteze. Ona je slična klasičnoj totalnoj protezi, samo što je nepčani deo izrađen od metala. Preporučuje se pacijentima sa jakim žvačnim mišićima koji često lome svoje totalne klasične proteze.

Slike u nastavku prikazuju vizil proteze koje smo radili u Dental SPA centru Niš. U pitanju je donja metalna vizil proteza sa atecmenima. Pacijent nema donje bocne zube, dok su zubi koje ima u donjoj vilici bili oštećeni. Oštećeni zubi su izbrušeni i na njima je urađen metalokeramički most, a na mostu se nalaze atečmeni za koje se drži vizil proteza. Prelaz između proteze i mosta je gotovo neprimetan. 

Ukoliko Vas interesuje cena zubne proteze bez nepca, proverite cenovnik u meniju na našem sajtu. Vezano za održavanje proteze, održavanje je jednostavno: protezu je potrebno skinuti i lepo oprati svake večeri pre spavanja. Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte.

VIDEO: Razlika -> Klasične proze - Metalne vizil proteze - Elastične vizil proteze

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...