• 018 588 727
 • 064 15 22 668
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

Mini implantati

Mini implantati - Totalne proteze za zube sa skeletnim uporištem

Bezubost je veliki problem. Ukoliko nemate nijedan zub i potrebna vam je kvalitetna totalna zubna proteza za donju vilicu, a ne želite da Vam proteza ispada već da imate stabilnost koju daje most za zube, pravo rešenje za Vas je proteza na mini-implantatima, odnosno totalna zubna proteza sa skeletiranim uporištem (skeletno nošena zubna proteza).

Zašto klasična proteza za zube ispada?

Često se dešava da donja totalna proteza za zube ispada prilikom uzimanja hrane ili govora jer ne može da napravi dovoljno dobar vakum. U donjoj vilici postoji veliki broj pripoja mišića (jezik, obrazni mišići, pod usne duplje, itd.), koji značajno destabilizuju klasičnu donju totalnu protezu. Ovi mišići dovode do toga da proteza non-stop mrda u ustima, pa pacijenti veoma teško jedu sa ovakvom protezom, otežano govore i neretko se dešava da ovakva proteza za zube pacijentu ispadne iz usta. Zbog toga se pacijenti teže navikavaju na donju totalnu klasičnu protezu u odnosu na gornju.
proteza za zube

Šta su totalne proteze za zube sa skeletnim uporištem?

Proteze za zube sa skeletnim uporištem su totalne zubne proteze koje se za vilicu drže preko malih implantata koji su postavljeni u kost vilice, a ne principom vakuma, kako to rade klasične proteze. Ove proteze se zbog ovoga nazivaju i proteze za zube na mini-implantatima. Mini implantati predstavljaju držače preko kojih se donja totalna proteza za zube stabilizuje i čvrsto vezuje za kost dajući veštačkim zubima stabilnost koju ima most za zube. Mini-implantati koji se postave u kost vilice vezuju protezu za kost (skelet), pa otuda i naziv.

Ove proteze se izrađuju isključivo kao donje totalne proteze.

implantati

Po čemu se razlikuju ove proteze za zube?

Sama zubna proteza ima male rupice sa donje strane u kojima se nalaze gumice za koje se proteza i mini implantati vezuju i omogućavaju lakše stavljanje i skidanje proteze, a onemogućavaju da proteza mrda i ispada.

Prednost skeletno nošene zubne proteze je ta što je dosta udobnija za pacijenta jer se ova proteza preko malih implantanata veoma stabilno drži za donju vilicu. Implantati drže protezu da proteza za zube ne mrda, pa pacijenti bez problema jedu sa ovakvom protezom, nemaju problema sa govorom i ispadanjem, pa se zubna proteza prihvata kao spostveni zubi
implantati
proteze za zube
proteza za zube

Implantati za stabilizaciju totalne proteze

Da bi se postigao maksimalni stabilizacioni efekat u donju vilicu se ugrađuju 4 implantata.

Video

Koliko traje izrada ovakvih proteza za zube?

Izrada ovakvih proteza od dana postavljanja mini implantata do predaje gotove proteze pacijentu traje do nekih petnaestak dana. Proces izrade skeletno nošene zubne proteze je sledeći.

 1. U donju bezubu vilicu se najpre ugrađuju mini implantati
  Mini implantati se ugrađuju za sat do dva vremena i to ambulantno u lokalnoj anesteziji. Ugradnja je praktično bezbolna i može se porediti sa klasičnom procedurom vađenja zuba. Za ugradnju implantata je najbolje sačekati mesec dana od vađenja zuba, mada je ugradnju implantata moguće uraditi i dan-dva nakon vađenja zuba, ako pacijent ne želi da čeka.
 2. Uzima se otisak za totalnu zubnu protezu -
  Već sutradan nakon ugradnje mini implantata se može uzeti otisak za izradu proteze za zube koja se nosi preko ugrađenih implantata. Otisak se uzima preko implantata da bi se i implantati „utisnuli“ u otisnu masu kako bi se znalo gde su postavljeni i po tome izradila proteza.
 3. Proba visine i proba postavke zuba -
  Ove probe se rade nekih nedelju dana od uzimanja otiska i na tim probama stomatolog provera da li će proteza biti zadovoljavajuća što se tiče visine, simetrije zagrižaja, pa do probe postavke zuba gde pacijent treba da kaže da li mu se izabrani oblik i boja zuba sviđaju. Probe se ponavljaju sve dok i stomatolog i pacijent ne budu zadovoljni rezultatom.
 4. Predaja proteze pacijentu -
  Ukupno nedelju do dve od dana od kako se postave mini implantati pacijent dobija gotovu protezu.

Koliko traje navikavanje?

Proteza za zube na mini implantima je laka za navikavanje. Navikavanje na ove proteze je maksimalno kratko jer je proteza lagana i čvrsto fiksirana za viličnu kost kao što bi bio i most za zube. Može i reći da je period navikavanja na ove proteze porediv sa periodom navikavanja na zubni most.

U kojim slučajevima se preporučuje ovakva zubna proteza?

Totalna proteza za zube na mini implantima se preporučuje u slučajevima kada je greben donje vilice u velikoj meri resorbovan, odnosno slab i neizražen, pa je samim tim i očigledno da proteza neće moći da postigne dovoljno dobar vakum koji bi je držao i da će pacijent imati problema sa ispadanjem i klackanjem proteze, a samim tim i sa navikavanjem na protezu.

Cena proteze za zube na mini implantima

Cena zubne proteze uključuje cenu ugradnje 4 implanta (implantati na koje se zubna proteza oslanja su uključeni u cenu), kao i samu protezu za zube. Cena se može videti u cenovniku na našem sajtu: totalna proteza cena.
totalna proteza cena

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...