• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Tvrdi laser Waterlase iPlus

Bezbolne stomatološke intervencije najsavremenijim laserom

mlecni zubi popravka laserom

Mlečni zubi - Popravka laserom

Popravka zuba, čak i kada su mlecni zubi u pitanju je stres za dete i roditelje. Laserom za tvrda tkiva Waterlase iPlus moguće je popraviti mlečni zub bez fizičkog kontakta sa zubom, praktično bezbolno. Takođe vredi istaći i kompletno odsustvo vibracija i „zujanja“, čime dečja stomatologija dobija potpuno novu dimenziju.

Kako radi stomatološki laser za tvrda tkiva?

Laser za tvrda tkiva Waterlase iPlus, koji od sada prvi južno od Beograda poseduje specijalistička ordinacija Dental SPA centar Niš, je laser velike snage. Instrument koji stomatolog drži u ruci prilikom rada je skoro identičan standardnoj turbini. Razlika je jedino u tome što turbina na vrhu ima borer („bušilicu“), dok laser ima cevčicu malih dimenzija iz čijeg vrha izlazi laserski zrak.

Zubar usmerava laserski zrak u deo zuba koji želi da skine. Pritom, cevčica iz koje zrak izlazi nema nikakav fizički kontakt sa zubom, već lebdi na par milimetara od zuba, bez zujanja. Zrak zagreva minijaturni deo zuba u koji je usmeren. Zbog prisustva vode u zubnom tkivu, voda se trenutno pretvara u paru i lomi taj delić zuba. Istovremeno, da se ne bi javila osetljivost usled zagrevanja, oko laserskog zraka konstantno ide mlaz vode koji hladi ostatak zuba.
popravka zuba laserom

Popravka zuba - Šta očekivati?

  1. Nema zujanja. – Kompletno odsustvo vibracija i klasičnog „zubarskog zujanja“. Međutim, u toku rada nije potpuna tišina. Laserski zrak se ispušta impulsno, zrak po zrak mnogo puta u sekundi. Impulsi se čuju kao pucketanje, što je daleko prijatnije od klasičnog zujanja.
  2. Nema fizičkog kontakta sa zubom – Instrument, kao što smo već rekli, ni u jednom trenutku ne dodiruje zub dok traje popravka zuba. Mlecni zubi su čak i manje osetljivi. Ovo je i glavna razlika između lasera najnovije generacije koji nudimo i starih lasera. Stari laseri nisu mogli da otvore gleđ, već je zubar morao turbinom da otvori gleđ, pa onda da laserom skida karijes. Naš laser radi sve od početka do kraja.
  3. Manja osetljivost i bol – što se bola tiče, zubni živac sporije reaguje od brzine impulsa lasera, pa praktično ne prenosi nikakav nadražaj o bolu. Možemo reći da je osetljivost i bol mnogostruko smanjena i u 90% slučajeva pacijent ne oseti nikakvu bol. Zato nema ni potrebe za anestezijom! Međutim, kod dubokih karijesa je moguće da se javi blaga osetljivost i blaži bol za koji većina pacijenata i ne raži anesteziju.
  4. Nema potrebe za kiselinom – Nakon rada na klasičan sa turbinom dno napravljenog otvora je toliko glatka da se plomba ne može vezati. Zato se najpre mora staviti kiselina da nagrize površinu. Kod lasera, zbog principa rada, za ovim uopšte nema potrebe. Površina je idealna i plomba odlično prianja pa je i dugovečnija.
mlečni zubi popravka laserom

Zašto su mlečni zubi posebno pogodni za lasersku popravku?

Dečja stomatologija je idealna za upotrebu lasera. Mlečni zub u sebi sadrži više vode od stalnih zuba. Ova osobina ih čini veoma pogodnom za popravku laserom zbog samog principa rada lasera. Kod popravke stalnih zuba laser je 10-20% sporiji prilikom otvaranja zuba, pa postupak traje koji minut duže. Kod dece je suprotno. Zbog zuba bogatih vodom popravka laserom je 10-20% brža, a verovatnoća pojave bola skoro nikakva.

Primer: popravka zuba laserom, mlečni zubi

Naravno, sve što smo ovde rekli, rekli smo iz iskustva. Pogledajte primer ispod. U pitanju su mlečni zubi deteta od 5-6 godina koje je prvi put došlo kod zubara, bez neke prevelike prethodne pripreme. Dete je imalo 3 pokvarena zuba sa karijesima koji su popravljeni u jednom aktu, za vrlo kratko vreme. A na pitanje „da li je bolelo?“, uz osmeh smo dobili odgovor „Ne!“.

Pozovite nas. Raspitajte se.

Da li Vaše dete sarađuje kod zubara?

Ukoliko planirate da dovedete dete na intervenciju, obavezno prethodno pročitajte OVO!

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...