• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Strah od zubara i kako ga prevazići

Tokom petnaestogodišnje stomatološke prakse najveći problem sa kojim sam se susretala je bio veliki strah od zubara. U proseku, svaki treći pacijent ima odrđenu dozu straha od stomatoloških intervencija. U Dental SPA centru smaramo da dobar zubar nije samo garant kvalitetne i profesionalne usluge, već i neko od čijih se intervencija pacijenti ne plaše. 

Pri samoj pomisli na stomatologa, mnoge ljude počinje da obliva hladan znoj, podilaze žmarci, a srce jače kuca. Posledica ovakvog straha je uglavnom odlaganje posete i zanemarivanje zdravlja usta i zuba.

Šta dobar zubar treba da sagleda?

Da bi se na ovaj strah od zubara uticalo trebalo bi da se, pre svega, sagledaju uzroci straha. Najčešći uzrok straha od stomatologa, prema mom ličnom zapažanju, je neka ranija trauma koju je pacijent imao, neka jako bolna intervencija, teško vađenje zuba, krvarenje... Lično traumatično iskustvo, je možda i najopravdaniji razlog za postojanje straha, ali ono što je loše je to što ovi pacijenti to svoje lično iskustvo prenose drugim ljudima i na njih „prenose“ strah. Vrlo često roditelji u prisustvu dece razgovaraju o svojim strahovima i nesvesno na decu utiču da se kasnije plaše stomatoloških usluga.

Zbog svega ovoga, mnogi pacijenti ne dolaze kod stomatologa odmah kada se bol javi, nego čekaju i primenjuju razne nemedicinske metode da bi umirili bol. Ovim putem sebi nanose više štete nego koristi, a stomatologu se javljaju kada bol postane nepodnošljiv. U takvim okolnostima, stomatološka intervencija je, i pored, anestezije, bolna i komplikovanja, a trauma pacijenta se produbljuje.

Što se prevazilaženja straha od stomatologa tiče, mi kao stomatolozi možemo da svim uplašenim pacijentima savetujemo da su preventivni pregledi i blagovremena popravka zuba jako bitni. Što je manji kvar, to je poravka zuba bezbolnija. Sve intrvencije mogu da se rade pod lokalnom anestezijom, što obezbeđuje bezbolan rad. Jako je bitna i promena načina razmišljanja. Kada su deca u pitanju, poželjno je da se sa decom razgovara, da se kroz razgovor i igru deci skrene pažnja na važnost očuvanja zdravlja usta i zuba i da im se od malih nogu ne usađuje strah od zubara.

Šta ako se i dalje imate strah od zubara?

Česta su pitanja o totalnoj anesteziji i o primeni gasa, ali u našoj zemlji to nije dozvoljeno. Ako se i dalje plašite, dobar zubar je jedino što Vam preostaje. Alternative su traženje bezbolnih rešenja. Zbog toga smo mi u našu svakodnevnu praksu uključili sve inovativne metode: (1) bezbolnu popravka zuba gelom za uklanjanje karijesa, i (2) bezbolnu popravku zuba laserom, bez ikakvog kontakta sa zubom. Pa izvolite...

Dr spec. Milica Milutinović-Ćirić