Ortodoncija

~ Osnivač i vlasnik ordinacije Dental SPA centar, dr spec. Milica Milutinović-Ćirić, je specijalista ortopedije vilica, koja uz specijalizaciju poseduje i mnogobrojne sertifikate renomiranih kuća iz oblasti ortodincije. ~

ispravljanje zuba iskustva

Fiksne ortodontske proteze

Posle 12 – 13 te godine, završava se proces nicanja stalnih zuba i završava se razvoj njihovih korenova. Tada prestaje mogućnost da se ortodontskim aparatima deluje na vilice i mogućnosti terapije su ograničene na pomeranje zuba. Od tada se počinje sa terapijom fiksnim aparatima.

Terapija fiksnim ortodontskim aparatima

Osnovna prednost ovih aparata je ta što je on fiksiran u ustima, pa ortodontske sile deluju stalno na zube. Samim tim pomeranja zuba su znatno brža. Fiksni ortodontski aparati predstavljaju bravice koje se lepe na prednju površinu zuba, specijalnim materijalom.bravicaBravice se postavljaju na svaki zub pojedinačno, i međusobno su povezane žičanim lukom koji se za bravice fiksira gumicama različitih boja.Žičani luk preko bravica prenosi na zube ortodontsku silu koja izaziva pomeranje zuba. U Dental SPA centru, radimo sa metalnim i belim bravicama renomiranih proizvođača. Klasičan i najviše upotrebljavan oblik fiksnih aparata su oni sa metalnim bravicama, ali sve češće, iz estetskih razloga upotrebljavamo staklo safirne, bele bravice, uz koje koristimo specijalne bele lukove.bela proteza

Kontrole se rade na 4 do 6 nedelja i podrazumevaju zamenu gumica, žičanog luka, ubacivanje nekog elastičnog ili žičanog elementa ili savijanje luka.

Pored klasičnih fiksnih ortodontskih bravica, možemo Vam ponuditi i fiksne ortodontske aparate sa samoligirajućim bravicama. Prednost samoligirajućih sistema je taj što se žičani luk za protezu ne fiksira gumicama koje vremenom oslabe i deformišu se, pa samim tim oslabi i sila kojom luk deluje na zube. Kako se kod samoligirajućih sistema ne koriste gumice, već se luk fiksira specijalnim vratancima za bravicu, sila deluje konstantno i ne menja se. Ovo omogućava komfor da se kontrole rade ređe.

Možemo Vam ponuditi postavljanje dve vrste samoligirajućih sistema fiksnih proteza, klasični aktivni sistem, čija je efikasnost kompatibilna sa efikasnošću klasičnih sistema i pasivni – DAMON sistem. DAMON sistem predstavlja kombinaciju pasivnih samoligirajućih bravica i specijalnih lukova koji obezbeđuju maksimalan komfor u terapiji. Kontrole se rade na 8 do 12 nedelja, a sile koje se koriste su usklađene sa biološkim silama. Trajanje terapije je kraće, i maksimalno je redukovana potreba za vađenjem zuba iz ortodontskih razloga.

Zašto je, ponekad, potrebno vaditi zube iz ortodontskih razloga?

Nekada je potrebno vaditi pojedine zube u jednoj ili obe vilice u sklopu ortodontske terapije i to se ne može izbeći ukoliko postoji velika teskoba zuba ili veliki nesklad između gornje i donje vilice. Ovo je u nekim slučajevima neophodno, ali primenom ekstrakcije zuba, moguće je postići mnogo bolji raspored zuba i uspostaviti bolji međuvilični odnos. Prostor koji se dobije vađenjem zuba se upotrebom fiksnih aparata lako zatvori, pa se taj nedostatak i ne primeti. Kod konvencionalne terapije, ekstrakcija je deo terapije, a rezultati su nakon ekstrakcije mnogo stabilniji.

U velikoj meri, ekstrakcija zuba može biti izbegnuta primenom DAMON sistema fiksnih aparata. Ovaj sistem garantuje stabilnost rezultata kada se terapija sprovodi bez ekstrakcija.

Šta očekivati u toku terapije fiksnim aparatima?

Nakon postavljanja fiksnog aparata moguće je osetiti blagu osetljivost zuba i zatezanje, kao i nakon kontrola. Za sve vreme trajanje terapije je potrebno voditi računa o načinu ishrane, vrsti hrane, a najveću pažnju je potrebno obratiti na održavanje higijene. U ordinaciji ćete nakon postavljanja aparata dobiti detaljne instrukcije o održavanju zuba tokom terapije.

Kada se postignu dobri rezultati u terapiji, aparat se skida, a ortodont uzima otisak za izradu retencione folije (pogledaj sliku) ili postavlja fiksni retejner na zadnje površine zuba. Retejner se u početku nosi non – stop, pa se vremenom taj period nošenja retencije smanjuje.retenciona folija

Koliko dugo traje terapija fiksnim aparatima?

Trajanje terapije je individualno i traje od 12 do 24 meseci u proseku. Sve zavisi od težine slučaja. Kontrole su u zavisnosti od sistema koji se koristi, na 4 do 12 nedelja. Ono što je bitno je to da je svaki slučaj različit, trajanje i vrsta terapije su različiti. Svako ima različit oblik i veličinu zuba, različitu veličinu vilica, oblik lica, položaj vilica, pa se zbog ovoga efekti i način terapije razlikuju. Bitno je da ortodont pažljivo isplanira terapiju i pravilno vodi pacijenta, kao i beskompromisna saradnja tarapeuta i pacijenta.

Autor teksta:
Dr spec. Milica Milutinović-Ćirić,
specijalista ortopedije vilica - ortodoncije
Dental SPA centar Niš
Mob. i viber: 064/15-22-668

 

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...