Ortodoncija

~ Osnivač i vlasnik ordinacije Dental SPA centar, dr spec. Milica Milutinović-Ćirić, je specijalista ortopedije vilica, koja uz specijalizaciju poseduje i mnogobrojne sertifikate renomiranih kuća iz oblasti ortodincije. ~

krivi zubi

Ortodontska terapija - Saveti, očekivanja i iskustva

Krivi zubi mogu predstavljati i zdravtveni i estetski problem. Ispravljanje zuba uz pomoć fiksne proteze ili mobilne proteze je danas moguće uspešno uraditi uz pomoć grane stomatologije ortodoncije. Ortodontsku terapiju može raditi isključivo lekar specijalista ortopedije vilica - ortodont. Ako želite pravilnu i uspešnu terapiju, ona mora biti pažljivo isplanirana i pravilno vođena od strane stomatologa specijaliste ortodoncije, evo šta treba da znate.

Šta ortodoncija ima za cilj?

Ortodoncija predstavlja granu stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i nepravilnog položaja vilica i zagrižaja kod dece i odraslih. Pored uspostavljanja pravilnog položaja zuba i odnosa vilica, jedan od primarnih ciljeva ortodoncije je i postizanje pravilnog profila lica. Osnovni zadaci ove grane stomatologije su postizanje besprekorne estetike lica i zuba, kao i uspostavljanje normalnih funkcija usne duplje.Pravilan položaj zuba obezbeđuje lakše održavanje higijene, a samim tim i prevenciju nastanka karijesa i parodontalnih oboljenja, kao i prevenciju nastanka oboljenja viličnog zgloba.

Šta obuhvata terapija?

Ortodontska terapija obuhvata:

  • Korekciju položaja zuba
  • Korekciju položaja vilica i međuviličnih odnosa
  • Poboljšanje funkcija žvakanja, govora i sl.
  • Poboljšanje kompletnog izgleda lica

Način i vrstu terapije koja je potrebna određuje ortodont na osnovu modela zuba, fotografija i snimaka. Da bi ortodontski tretman bio uspešan i da bi rezultati bili trajni, potrebno je uskladiti sve komponente i obratiti pažnju na sve detalje.

Da li je potrebno postaviti fiksne proteze i gore i dole?

Fiksne proteze ili mobilna proteza, stvar je godina pacijenta. U svakom slučaju, ortodont planira terapiju za ispravljanje zuba i poželjno je da se njome obuhvate obe vilice da bi se uskladio položaj i odnos gornje i donje vilice. Najveći problem sa kojim se sreću ortodonti je činjenica da mnogi pacijenti žele da reše problem postavkom aparata samo u jednoj vilici i to zbog nepravilnog položaja zuba. Neparvilan položaj zuba (krivi zubi) su ono što pacijenti najčešće vide i to je ono što im najviše smeta. To se u ortodonciji naziva nivelacija. Zbog ovoga je veoma važno da sami pacijenti odluče šta žele, nivelaciju zuba ili žele ortodontsku terapiju.

Kakva sredstva koristi ortodont za ispravljanje zuba?

Za ispravljanje zuba se koristi proteza za zube, uz plan terapije.  Najvažniji je dobar plan terapije, gde ortodont planira kojim će silama i za koje vreme delovati na zube (slika, snimak zuba na početku). Da bi se terapija isplanirala, na telerendgenskom snimku ortodont ucrtava plan, meri rastojanja i planira pomeranja i sile pomeranja. Direktno na osnovu ovog plana se postavlja fiksna proteza ili se izrađuje mobilna proteza za decu. Mogu se koristiti i folije za ispravljanje zuba.

Dr spec. Milica Milutinović-Ćirić,
specijalista ortopedije vilica - ortodoncije
Dental SPA centar Niš

 

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...