• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Konzervativa

~ Za plombiranje zuba i lečenja zuba koristimo uvozne materijale i lekove poslednje generacije, koji zadovoljavaju najstrože stomatološke zahteve. ~

karijes

Karijes - Simptomi, lečenje, plombiranje

Karijes je najučestalija bolest čoveka. Karijes zuba najpre ugrožava zube i sluzokožu, ali takođe treba znati da pokvareni zubi imaju veliki uticaj na celokupno zdravlje. Popravka zuba je neophodna kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije. Plombe za zube dolaze na kraju lečenja.

Šta je karijes?

Karijes je infekcija koju uzrokuje zajedničko delovanje bakterija u usnoj šupljini i hrane bogate šećerima. Karijes zuba je progresivan proces koji napada tvrda zubna tkiva.

Šta ako se karije ne ukloni na vreme?

Kako je karije progresivna bolest, on se širi i napreduje ka zubnom živcu. Takođe se može lako proširiti i na okolne zube. Ako se ne sanira na vreme, karijes zuba dovodi do:

  1. bolesti zubnog živca,
  2. u poodmakloj fazi prelazi i na tkivo oko vrha korena zuba.

To je najčešće oboljenje danačnjice - pogađa 98% ljudske populacije. 

karijes zuba

Uklanjanje karijesa - popravka zuba

Nakon što je karijes otkriven stomatolog ga uklanja kako bi došao do zdravih delova zuba. Karijes se uklanja sve dok zubar ne vidi zdravo tkivo ispod njega.

Plitki karijes se moze ukloniti primenom fluorida. Ovo je bezbolna procedura i svodi se na nanošenje specijalnog gela. Ako vas interesuje ova procedura, detalje možete pročitati ovde: bezbolna popravka zuba.  Popravka zuba kada je dublji karijes u pitanju vrši se tako što se karijes uklanja mehanički.

Nakon uklanjanja karijesa, zub treba ispuniti i staviti plombu za zube kako bi se zaštitila pulpa i kako bi zub bio funkcionalan. Dublji defekti se prvo tretiraju tako što se stavlja preparat kalcijum hidroksida u zub, pa se tek posle lečenja stavlja plomba. 

Plombe za zube

Plombe za zube su ispuni sive ili bele, koje nadoknađuju delove zuba oštećenih karijesom.

Amalgamske plombe za zube

Dugi niz godina u svakodnevnoj upotrebi su plombe od amalgama. Amalgamske plombe za zube su smeša srebra i žve. Amalgam ima odlične mehaničke osobine, lako se nanosi i ne zahteva posebne uslove za postavljanje. Popularne "sive" plombe za zube danas više nisu zadovoljavajuće rešenje. Iako je toksičnost srebrnog amalgama minimalna, njegova primena u razvijenijim zemljama je svedena na minimum. Jedan od najvećih nedostataka amalgama je estetika koja je i najznačajni razlog koji navodi pacijente na druga rešenja. Nakon kraćeg vremena (zavisno od veličine plombe), plombirani zubi preuzimaju boju amalgama tj. potamne. Taj estetski nedostatak tada je moguće rešiti jedino izradom krunice za zube.

Bele plombe za zube

Veza između amalgamske plombe za zube i zuba samo je mehanička. To znači da između zuba i plombe postoji pukotina, minimalna, ali ipak dovoljna za prodor bakterija ispod plombe. Ove probleme u potpunosti rešavju bele plombe za zube koje se prave od kompozitnih materijalima (beli ispuni), pa se zato nazivaju i kompozitne plombe za zube.

Zbog loših mehaničkih osobina, kompoziti starijih generacija su korisćeni isključivo za ispune na prednjim zubima, ali najnovije generacije kompozitnih plombi za zube rešile su i pitanje trajnosti (izdržljivosti) plombe zo zabe, tako da danasnji materijali u potpunosti zadovoljavaju sve zahteve moderne stomatologije. Za zub su vezani hemijskom vezom, pa se sprečava prodor bakterija, a poboljšana vezivna sredstva osiguravaju čvrstu vezu plombe i zuba.

Estetske prednosti bele plombe za zube su očigledne. Postoje i materijali sa kameleonskim efektom, koji zbog rasporeda i vrste kristala poprimaju boje prirodnog zuba zadržavajući pritom vrhunske mehaničke i bioloske karakteristike.

Lako se nanose i poliraju, pa su rezultati vrhunski. Nekada je moguće popuniti veći defekt na zubima kompozitnim materijalom, tako da se dobije efekat postojanja zdravog zuba na tom mestu. Naravno ovi materijali se teže vezuju u vlaznoj sredini, pa je pre postavljanja ovih ispuna bitno sanirati upale desni, koje vlaže i krvare na dodir stomatoloskog instrumenta ili matrice.

U slučaju dobljeg karijesa potrebno je lečenje zuba.

Lečenje korena zuba (endodoncija)

Ispod zubne gleđi nalazi se zubna pulpa (zubni živac). To je meko tkivo koje sadrž krvne sudove i nerve. Nakon karijesa ili loma zuba, bakterije mogu ući u kanal korena zuba i tada pulpa odumire. Ako se ne leči na vreme upala se moze proširiti na kost i izazvati gangrenu zuba. Takav zub se najpre mora lečiti kako bi se eliminisale sve bakterije iz pulpe, pa tek onda se stavlja plomba za zube. Lečenje zuba može trajati i par nedelja i zahtevati nekoliko poseta zubaru.

Zašto zub boli?

Kada se zubna pulpa inficira ili ošteti u njoj se ubrza protok krvi i poveća ćelijska aktivnost, što uzrokuje povećanje pritiska koji se ne može smanjiti sam od sebe pa izaziva bol. U ovom slučaju više ne pomaže lečenje karijesa nego se mora lečiti zubni živac. Leženje se sastoji u mehaničko-medikamentoznoj obradi kanala korena, nakon vađenja samog živca. U nekim slučajevima se samo vadi živac i kanal  definitivno puni, dok je ponekad potrebno lečiti i infekciju koja se razvila u kanalu.

Savet na kraju

Karijes je na početku mali, ali ne zaboravite da je ova bolest progresivna. Mali karijes se lakše skida i sva je prilika da popravka zuba ne boli čak i ako se ne da anestezija. Znajte da kasnije to neće biti slučaj.

Obratite se ljibaznom i stručnom osoblju Dental SPA centra u Nišu i rešite pokvareni zub na vreme. Zakažite odmah!


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...