• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

fasete za zube

Keramicke fasete za zube - Viniri

Fasete, odnosno viniri, su tanke "ljuspice" koje se prave i postavljaju na prednju površinu zuba da bi preoblikovali nepravilnosti zuba. Pomoću njih je moguće nadoknaditi deo zuba, prekriti i zaštititi površinu zuba, a na taj načn i ispraviti (neznatno) krivo postavljene zube. Porcelanske fasete su tanke ljuspice, odnosno keramičke fasete za zube koje oblažu prednju stranu zuba i poboljšavaju izgled zuba.

Šta su keramicke fasete?

Keramičke fasete, ili viniri, se rutinski koriste kao način da se isprave boja i oblik pojedinih zuba, kao i manje nepravilnsti u rasporedu zuba. Isto tako, one se koriste kod zuba sa velikim brojem plombi i za maskiranje devitalizovanih ili čak polomljenih zuba. Pogodne su za primenu u situacijama kada se zele izbeći opsežna brušenja zuba. One daju priodan izgled zubima.

viniri

Zasto su keramicke fasete estetski bolje od metalo-keramičkih navlaka?

Sam zub je pokriven sojem gleđi, a ispod nje je tvrdo zubno tkivo koje se zove dentin. Jedna od glavnih osobina gledji je providnost. To znači da se svetlost ne reflektuje kad padne na površinu gledji, već prolazi kroz nju. Kada jednom prođe kroz punu debljinu gledji, svetlost se reflektuje o neprovidni sloj koji se nalazi ispod, tako da je ono što se u stvari vidi na zubu dentin, malo optički modifikovan primesama gleđi. Prirodni sjaj zub dobja zahvaljujući ovoj osobini providnosti gleđi. 

U stomatologiji su do nedavno za nadoknadu zubnog tkiva korišćeni samo poluprovini materijali. To je značilo da je najveći deo svetlosti koja pada na zub reflektuje o spoljašnju, "veštačku" površinu zuba. Kako su keramicke fasete staklaste po prirodi, one imaju izuzetna estetska svojstva. Kada se ona veže za zub, približno imitira gleđ i daje vrhunski estetski efekat. Svetlost koja pada na površinu keramicke fasete, prolazi kroz nju, kao što bi prošla kroz zubnu gledj, reflektuje se o sloj cementa, kao što bi se to desilo u slučaju prirodnog zuba. Providnost keramike je kjučni faktor u postizanju prirodnog efekta. 

fasete za zube

Šta su dodatne dobre osobine, osim prirodnog izgleda?

Viniri su otporni na prebojavanje, što je naročito važno za ljude koji puše, piju dosta kafe ili konzumiraju dosta crnog vina. Alternativa keramičkim fasetama su kompozitne fasete

Kako se postavljaju fasete za zube? 

Postupak postavljanja keramicke fasete čine sledeci koraci: (1) brušenje zuba, (2) izlivanje keramičkih delova zuba na osnovu uzetog otiska, (3) postavljanje keramičkih navlaka. Postupak je ilustrovan na slici ispod. Cene keramicke fasete možete naći u cenovniku na našem sajtu.

 bez fasete viniri cena 

Viniri Cena 

Cena faseta za zube zbog postupka izrade i iste tehnologije porediva je sa cenom cirkonijumske navlake za zube. Cenu po faseti možete videti u načem cenovniku: cenovnik.

Primer postavljenih faseta (pre postavljanja i posle)


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...