• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Najčešća pitanja

Ovde možete naći odgovore na neka od najčešćih pitanja pacijenata

Da li je zub "mrtav" kada je izvađen zubni živac?

Izvađen zubni živac ne znači da je zub mrtav. To se samo tako kaze, i nije tačno. Dok je živac u zubu bio prisutan, zub se preko njega hranio. Da li vam vađenje živca prouzrokuje probleme? Pročitajte ceo tekst da biste saznali šta je živac i šta znači kada mrtav zub boli.

Šta je zubni živac?

Zubni živac je u stvari nervno-vaskularni snop. Pored nerva u zub je ulazila jedna mala arterija, a iz zuba je izlazila mala vena. Osnovna ishrana je išla preko te male arterije.

Upaljeni živac u zubu 

Kada je pulpa obolela i upaljena usled infekcije, da bi zub bio sačuvan, potrebno obaviti vađenje živca, odnosno, odstrani obolelu pulpu ("živac") koja je hranila zub. Ali, vađenjem "živca" zub nije mrtav, jer on dobija ishranu iz krvnih sudova koji dolaze iz vilične kosti. Tačno je da je ishrana takvog zuba umanjena, ali on nije nikako mrtav. Da je tako, organizam bi ga odbacio kao strano telo.

vađenje živca

Izvadjen živac - Šta dalje?

Lečen zub kome je izvađen živac je krtiji od ostalih zuba i često je potrebno da se ojača kočićem, jer postoji mogućnost da takav zub pukne. Takođe, takav zub vremenom postaje tamniji od ostalih. Avitalni zub (zub kome je izvađen živac) se može izbeliti.

Šta ako mrtav zub boli?

Mrtav zub ne bi trebalo da boli, bar ne čak i ako se javio karijes na zubu. Ako takav zub boli na pritisak, vrlo verovatno je problem u korenu zuba, gde se javio proces usled infekcije. Ovo je problem jer se nakon lečenja zuba i umrtvljivanja kanal korena zuba puni specijalnim cementom koji više nije moguće ukloniti (ili je vrlo teško ukloniti). Tri su mogućnosti:

  1. Zubar će najverovatnije prvo pokušati proceduru koja se naziva "revizija punjenja zuba" i pokušati da ponovi postupak lečenja i dođe do inficiranog dela. 
  2. Predložiti hiruršku aplikotomiju zuba. Apikotomija zuba je hirorško otvaranje desni u visini korena zuba i mehaniško odstranjivanje infekcije kroz desni. Ovo je rutinska procedura, ali je mora uraditi hirurg (pozovite za informacije).
  3. Vađenje zuba. Ako ništa od prethodnog ne pomogne, zub verovatno mora napolje.

U svakom slučaju se javite zubaru da pogleda zub i predloži opciju. Ako može, najbolja je prva opcija, a najgore je ostati bez zuba. Za bilo koju od ovih opcija pozovite Dental SPA centar. Bićete u sigurnim rukama i pokušaćemo sve da spasimo zub.

Beljenje potamnelog mrtvog zuba

Postupak za beljenje umrtvljenog zuba pročitajte na našem sajtu na ovom linku: beljenje avitalnih zuba. Ovaj problem je moguće uspešno rešiti beljenjem svih, ili pojedinih zuba. Beljenje se u Dental SPA centru vrši nanošenjem specijalnih preparata koji se osvetljavaju posebnim lampama za beljenje, ili stomatološkim laserom. Ovim postupkom se može ujednačiti boja svih zuba. Detalje o načinima beljenja pojedinačnih i svih zuba možete nači u odgovarajućoj sekciji pod "uslugama" na ovom sajtu.

Video prilog

 


Još na sajtu...