• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Najčešća pitanja

Ovde možete naći odgovore na neka od najčešćih pitanja pacijenata

Zašto me zub boli na hladno, toplo, slatko, pritisak?

Zub boli na hladno zbog izloženosti dentina zuba koji je zahvaćen karijesom, ili zbog povlačenja potpornog aparata zuba usled parodontopatije. Ako se bol javlja samo na nadražaj, kratkotrajan je i traje samo dok deluje nadražaj, problem se rešava čišćenjem karijesa i stavljanjem plombe.

Bol na hladno

Zub može da boli na hladno iz dva razloga:

  1. Desni su se povukle usled parodontopatije, pa je koren zuba "ogoljen" i osetljiv na hladno.
  2. Zbog karijesa na zubu

Ukoliko je parodontopatija u pitanju, to možete videti i sami u ogledalu. Ako jeste, parodontopatija je ozbiljna bolest zuba zbog koje se zubi mogu izgubiti i treba se pravilno tretirati. U tom slučaju posetite ovu stranicu na našem sajtu i upoznajte se detaljnije sa ovim problemom: paradentoza.

Kada je karijes u pitanju, zub obično boli na hladno jer je dentin zuba izložen, usled karijesa koji je zahvatio i razorio gleđ. Bol na hladno može da boli na dva načina:

  1. Zub boli umereno, samo dok traje nadražaj
  2. Zub boli umereno neko vreme čak i kada nadražaj prestane
  3. Zub boli nepodnošljivo jako

Ako se javlja bol na hladno koji traje duže od dejstva nadražaja, onda zub treba da se tretira preparatima kalcijum hidroksida, pa da se tek onda stavi plomba.

U slučajevima da se na hladno javljaju enormo jaki bolovi, to znači da je došlo do zahvatanja živca, i tada zub mora da se kanalno leči. 

Od "dva zla" (paradentoza ili karijes), karijes je "manje zlo". Karijes se može jednostavno i uspešno rešiti, naročito ako su početne faze u pitanju. Zato ne čekajte! Bol sam neće prestati, samo može biti gore!

Bol zuba na toplo

Bol na toplo moze da se javi kada dođe do infekcije zubnog živca i do gnojenja u njemu. Tada se u zatvorenom kanalu javljaju gasovi koji se šire na toplo, vrše pritisak na okolne nervne završetke i javlja se bol.

Kada zub boli na pritisak?

Kada se proces na zubu proširi van kanala korena i pređe u  prostor oko vrha kanala korena, zub boli na pritisak, isto tako, bol na pritisak se javlja kada se džepovi oko zuba napune gnojnim eksudatom.

Da li bol može proći "sam od sebe"?

Ne! U svakom slučaju, bol neće proći "sam od sebe", a uzimanje nekih lekova će samo prolongirati neminovan odlazak kod zubara. Ukoliko imate bolove, javite se stomatologu što pre. Što se pre javite, manje će "komplikacija" sa zubom biti.

Demonstracija zašto zub boli (VIDEO)

 


Još na sajtu...

  • Beljenje zuba

Beljenje zuba moguće je uraditi LED lampom ili LASEROM u ordinaciji, ili izraditi set za kućno beljenje zuba. Zube stomatolog prethodno čisti i priprema okolnih